מאת: איטו אבירם
רומי מבררת אם מוצא האדם באמת מן הקוף…
ת’אמת? לא היו לי הרבה מדי ציפיות מהביקור במוזיאון האדם הקדמון בקיבוץ מעיין ברוך שבאצבע הגליל. אמנם, אני אישית מאד מתלהב ממוזיאונים העוסקים בארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה, אבל כשנלווים אלי צמד ילדיי בני השמונה? אז אני כבר פחות בטוח, והרבה יותר זהיר.
מבנה המוזיאון, בכניסה לקיבוץ, מזכיר הנגר דמוי גליל למטוסים, אבל כזה שנצבע, שופץ ועוצב מחדש. על כותלו, ליד דלת הכניסה – ציור גדול המראה את שלבי המעבר מהקוף אל האדם המודרני, שזה אנחנו, הניבטים בתוך המראה. הילדים קונים את הגימיק, וכבר נכנסים פנימה ברוח טובה.
השפה הקיבוציקית מפיחה חיים באבנים. הביטו בעיני הילדים המשתאות…
איכשהו איתרו הילדים בחושיהם החדים את שני גושי העפר הגדולים, שמונחים במרכז, ובתוכם שני שלדים אמיתיים של אישה קדמונית ושל כלבה (וזהו שלד הכלב הקדום ביותר בעולם!) שחיו לפני עשרות אלפי שנים ממש כאן, היכן שדורכות רגלינו. בינתיים הצצתי אני אל תוך חללו של המוזיאון, המופרד לכמה חלקים, הצצה שלא הותירה בי רושם עז. המקום איננו גדול, ובניגוד למצופה, אולי, אין בו בכניסה פסל של אדם קדמון בגובה חמישה מטרים הצופה עליך, המבקר מלמעלה.
במקום זאת יש בו תצוגה מגוונת של ממצאים מכמעט מיליון השנה, הכוללים ממצאים פרהיסטוריים וממצאים מהתקופה ההיסטורית, שנאספו באדמות הישוב מעין ברוך, בעיקר ממערות קבורה שנמצאו בסמוך למוזיאון. במוזיאון יש גם ממצאים רבים שנאספו מארצות העולם השלישי ומתרבויות פרימיטיביות החיות כמו בימי האדם הקדמון, מה שמאפשר השוואה מבורכת והמחשה נהדרת של המוצגים.
במשך שנים רבות נאספו בעמק החולה ממצאים עתיקים שתחילתם, לפני – 780,000 שנה עד לתקופה שלפני – 6000 שנה, עת בה נמצא הכתב לראשונה בחפירות. האוסף כולל מגוון רחב של כלים: מאבני יד שהוכנו מבזלת וצור ועד כלים מיקרוליטיים (קטנים) מאבן צור ואובסידיאן. הכלים הקטנים היו מורכבים בידיות מעץ או עצם. מהמוצגים ניתן ללמוד על אופן הכנת הכלים והשימושים השונים שנעשו בהם. לצד הכלים מוצגות עצמות בעלי חיים שנמצאו יחד ומהם ניתן ללמוד על בעלי החיים שחיו בתקופה ההיא.
בין המוצגים גם אוסף גולגלות המאפשר ללמוד על ה שינוי במבנה הגולגולת וגודל המוח מהשימפנזהועד האדם בימינו.
תוך כדי שיטוט מתצוגה לתצוגה, תוך האזנה סבלנית להסבריו של אמנון, המלווים מדי פעם בהדגמה חיה של כלי עבודה זה או אחר, התוודעתי אני אל ההיסטוריה שלו, שהיא סיפור בפני עצמו: אמנון אסף מקבוצת הפלמ”ח, התעניין באבני היד והחל אוסף אותם בארגזים ששמר תחת מיטתו. במרץ 1947 הקימו חברי הפלמ”ח את קיבוץ מעין ברוך בסמוך לאדמות חמרה. אמנון היה יוצא לשדה לחפש אבני יד נוספות כאשר התאפשר הדבר. היו פעמים בהם נמצאו עשרות אבני יד ביום, (עד היום נמצאו בחמרה, בשטח של 300 דונם, כ- 8,000 אבני יד).
השמועה על האוסף עברה מפה לאוזן ואנשי מקצוע מהארץ והעולם, החלו מגיעים בכדי לחזות באוסף שהכיל כמות אדריה של אבני יד ולבחון את כלי הצור. אמנון הרחיב והעמיק את הידע והעיסוק בפרהיסטוריה, הוא הצטרף לחפירות ארכיאולוגיות שערכו חוקרים שונים מהארץ והעולם והמשיך בעצמו לחשוף ממצאים מתקופת האדם הקדמון. בעקבות הממצאים הרבים והעניין של אנשי המקצוע, הקים אמנון באחד הצריפים שבקיבוץ, מוזיאון שבו הוצגו הכלים. לאחר שנים עבר המוזיאון למבנה הנוכחי.
פתאום, אחרי שעה וחצי, נזכרנו שמחכים לנו ב”משק החלב” בבית הילל, ולכן עזבנו בחטף, בדיוק בשלב שבו אמנון הדגים בפנינו כיצד יורה האינדיאני חץ מורעל מתוך קנה נשיפה ארוך. היה רגע קשה…
שעות פתיחה א’-ו’ 10:00-13:30
שבת 10:00-15:30
טלפון 04-6954628
צרו קשר ישיר עם אמנון – 052-3791649
2 תגובות
המוזיאון הזה מקסים, בדיוק בגודל שמתאים לילדים ולקשב שלהם. מעורר את הדמיון ויצר ההרפתקנות שלהם.
הכתבה לא ממש עדכנית ולצערנו, אמנון כבר לא נמצא במוזיאון להדריך, אבל החיוך שלו נשאר, כמו חתול צ’שייר…..
דף הפייסבוק של המוזיאון = https://www.facebook.com/hakadmon/
טל’ 04-695-4628
http://ugmp.co.il/
שעות פתיחה א’-ו’ 10:00-13:30
שבת 10:00-15:30
טלפון 04-6954628