הפסטיבל הקולינרי האורבני “מסעדות פתוחות”, שהספיק להפוך לאחד האירועים המרתקים שמתקיימים בתל אביב, עולה השנה לראשונה לירושלים במתכונת מורחבת אשר תשלב את הייחוד של העיר מבחינת מגוון התרבויות והרב גוניות שבה, כולם בשילוב קולינריה מקומית הכוללת מסעדות, ברים, יצרני חומרי גלם ואושיות קולינריה מקומיות.
התוכנית של “מסעדות פתוחות” כוללת אירועים ייחודיים וחד פעמיים, הרכבת הקלה של ירושלים תהפוך באופן חד פעמי למסעדה ותארח את הקהל למסיבת קוקטייל, יתקיימו סיורי אמנות ב”מוזיאון ישראל” עם הדרכה של השפים אסף גרניט, ניר צוק, ננה שרייר ויהלומה לוי, אורחים מיוחדים שיגיעו מחו”ל כמו טל שפיגל בעל חשבון האינסטגרם המוערך Desserted in Paris בסדנת פטיסרי, האמן עידו גרעיני בהשקה בינלאומית של מיצג אינטראקטיבי מיוחד ואירועים כמו ערב פרסי עם רותם ליברזון בשיתוף עם הזמרת מורין נהדר והמשתה של הכובען המטורף מ”אליס בארץ הפלאות”.
“מסעדות פתוחות” הינה חגיגה קולינרית של עשרות מסעדות ברחבי העיר כמו “מחניודה”, “המוציא”,”אדום”,”המטבח של רמה”, “עזורה” ועוד, שיפתחו את דלתותיהן למבקרים לחוויה חד פעמית ויוצאת דופן שתיתן הזדמנות להכיר, לטעום ולגעת בעולם המסעדנות בדרך שאינה אפשרית בדרך כלל. הבישול במסעדה בליווי והנחייה של שף מוערך הופכים את ההשתתפות באירוע לחוויה ייחודית ובלתי נשכחת. לכל אחת מהמסעדות סיפור מעניין והתמחות ספציפית שהופכות אותן למסקרנות ואטרקטיביות ומוסיפות ערך מיוחד לביקור בטריטוריה המקצועית האותנטית של השפים.
כמו כן יערכו סיורי יום ולילה במוקדי אוכל שונים בעיר בנושאים כגון: סיורי קולינריה של טעמים בעיר העתיקה, ברחוב החרדי, בחיי הלילה של העיר ועוד. חלק מהסיורים יתקיימו בעזרת אפליקציית BiteMojo שתושק בישראל במיוחד לכבוד מסעדות פתוחות. ברחבי העיר יערכו מפגשי FoodTalks עם אנשי אוכל, צלמים ושפים המובילים בתחום בלוקיישנים מפתיעים וללא תשלום.
המלונות המובילים בירושלים משתפים פעולה עם פרויקט “מסעדות פתוחות” ומציעים סדנאות עם השפים הפרטיים שלהם ומחירים מיוחדים ללינה למשתתפי הסדנאות.
האירועים מתקיימים ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים, עיריית ירושלים, המשרד לענייני ירושלים ומורשת, משרד התיירות, חברת עדן, חברת סיטיפס – הרכבת הקלה בירושלים, חברת אלסטום ובשיתוף היזמת מרב אורן.
בין אירועי “מסעדות פתוחות”:
Red Tie Cocktail– השף של מסעדת “אדום” על הרכבת הקלה
באחת הסצנות המוכרות בסרט שנחשב לקומדיה הטובה ביותר בכל הזמנים, “חמים וטעים”, משכנעת דמותה של מרלין מונרו, שוגר, את דמותו ג’ק למון המחופש לאישה, דפני, לערוך מסיבה ספונטנית בקרון הרכבת בו הן נוסעות משיקגו למיאמי עם חברתן ללהקה. השמועה עוברת מהר וכל הנגניות מצטופפות על בקרון הקטן כשכל אחת מביאה משהו ללגום ומשהו לטעום. אבל דבר אחד היה חסר במסיבה של שוגר ודפני וזה קצת צבע. בכל זאת, מדובר בסרט שחור-לבן.
השף של מסעדת “אדום” והרכבת הקלה מזמינים אתכם למסיבת קוקטייל, שתהיה אולי פחות ספונטנית אבל מהנה לא פחות וצבעונית הרבה יותר. מסיבת הקוקטייל בהשראת שם המסעדה וקו הרכבת – אדום – תערך על קרונותיה הנעים של הרכבת ותוביל אתכם מגבעת התחמושת דרך לב ליבה של עיר הבירה בעודכם לוגמים כוס שמפניה צוננת (או יין, אם תתעקשו), טועמים ממנות הקוקטייל של השף אלרן בוזגלו ונהנים ממוזיקה טובה, נופים עירוניים משגעים וחברה מעולה. אל דאגה, אין קוד לבוש, אבל כדי להוסיף עוד קצת צבע מוזמנים להגיע בעניבות או פפיונים אדום ולמי שאין אנחנו כבר נדאג לחלק. אז נסיעה …סליחה, מסיבה טובה!
נקודת מפגש: גבעת התחמושת, ירושלים
מועדים: ימים רביעי וחמישי 23-24/11, 19:00 – 24:00
מוזיאון ישראל מציג:
בישול בניחוח אומנותי – סיור עם שף במוזיאון ישראל
אמנות הבישול, הקולינריה, עברה דרך ארוכה מימיה הראשונים על שולחנות מלכים ואצילים ועד שהפכה לתשוקה חוצת מעמדות. כך עלו גם השפים לגדולה וזכו למעמד של אמנים כשכל מנה היוצאת תחת ידיהם היא יצירת אמנות על חושית של טעם, ריח ואסתטיקה. בסדרת סיורים מיוחדים, רוקחים השפים המובילים בישראל תבשיל מעולמם הפנימי וחושפים בפניכם את התשוקות האמנותיות שלהם. אסף גרניט, ניר צוק, ננה שרייר ויהלומה לוי יובילו אתכם בין גלריות המוזיאון ויספרו על יצירות האמנות האהובות עליהם, המעוררות השראה ביצירות הקולינריות האישיות שלהם אותם הם מגישים לסועדים.
נקודת מפגש: מוזיאון ישראל, שדרות רופין 11, ירושלים יש להגיע למקום רבע שעה לפני תחילת הסיור
מועדים: שלישי 22/11, 18:00 – יהלומה רביעי 23/11, 12:00 – אסף גרניט חמישי 24/11, 12:00 – ניר צוק שישי 25/11, 11:00 – ננה שרייר
כנס חדשנות בקולינריה – Culinary & Tech:
חיבור של עולם המזון, התזונה והאירוח לחדשנות טכנולוגית זהו עולם חדש יחסית שצומח במהירות ובעל פוטנציאל השפעה גדולה על תעשיית המזון, האדם וסביבתו. במסגרת הכנס יתקיימו הרצאות קצרות על חדשנות בקולינריה לצד הצגת סטארטאפים המפתחים פתרונות טכנולוגיים בנושא Food & Hospitality וכן האקאתון ראשון בתחום פיתוח אפליקציות לעולם הקולינריה.האקתון הוא מרתון של פיתוח מוצר בזמן קצוב של כ24 שעות, אנשים מתחומי היזמות והטכנולוגיה חוברים לצוותים כדי ליצור את המוצר המוביל הבא בתחום הקולינריה. האירוע פונה למתכנתים, מעצבים, יזמים ועוד.
כנס החדשנות יתקיים ביום שישי, 25/11 בין השעות 10:00-14:00
ה”האקתון” יתקיים מיום חמישי ה24.11 בשעה 16:00 ועד יום שישי ה25/11 בשעה 15:00
מקום מארח: משרדי MassChallenge בבית אליאנס, רח’ כי”ח 2 (צמוד לשוק מחניודה)
אירועי החדשנות פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום ברישום מראש באתר
המטבח של רמה
מההר לצלחת: ליקוט עשבי הר לתיבול
בלב משתלה שופעת כל טוב במקום הקסום ביותר בהרי יהודה צמח, כחלק מהנוף המקומי, “המטבח של רמה”. החיבור לטבע ולאדמה הוא שהוליד את המסעדה והוא המוביל את החוויה הקולינריתהייחודית שלה. השף תומר ניב יוביל אתכם במסע קולינרי ירוק הנפתח בהר ונסגר בצלחת. הסדנא תתחיל בליקוט ממגוון עשבי המאכל העשיר הצומח סביב המסעדה. ניב יסביר על תכונות העשבים והתאמתם לבישול תוך שהוא מכין עבורכם ארוחה בשילוב העשבים שליקטתם.
נקודת מפגש: נטף
מועד:יום חמישי 24/11, בין השעות 10:00 – 13:00
יודל’ה
שוק עם שיק – חווית האירוח של יודל‘ה – אחיו הצעיר והבועט של “מחניודה”.
איך יוצרים חווית אירוח בלתי נשכחת? איך מכניסים את שמחת החיים של השוק לתוך מטבח מודרני? איך הופכים ביקור במסעדה לבילוי לילי נטול מניירות? ואיך מתגלגלות המנות האהובות עליכם מדוכני השוק אל הצלחת?
השף אסף סרי ייקח אתכם לביקור בעולמו של בר האוכל השמח – “יודל’ה”, אחיו הצעיר והבועט של “מחניודה”. אחרי כוס קפה של בוקר, תצאו עם סרי לטיול בין הבאסטות האהובות עליו בשוק מחנה יהודה, קצת קניות וחזרה למטבח הפתוח של “יודל’ה”. במטבח ידגים לכם סרי איך הופכים חומרי גלם טובים לאוכל מעולה, תוך כדי הסברים על חומרי הגלם, העבודה איתם ושיטות הבישול. תזכו לחוות את חיי המטבח, את ההווי, הבדיחות הפנימיות והסודות של האנשים שמאחורי חווית האירוח האינטימית של “יודל’ה” ותתפנקו באוכל טוב, קינוחים מענגים ויין מעולה.
מנחה: אסף סרי
נקודת מפגש: בית יעקוב 10, ירושלים
מועדים: יום רביעי 23/11, 11:30 – 15:00 יום חמישי 24/11, 11:30 – 15:00
חטאים מתוקים
מיצג קולינרי ראשון מסוגו בעולם של האמן עידו גרעיני
פרוסת העוגה הנוספת שנאכלה בחרטה, התבלין התימני ששמנו בתבשיל הצרפתי המסורתי, קציצת הכרישה שלא ידענו שמכילה בשר או אכילת זן נכחד של ציפורים. חטאים קולינריים הם חלק בלתי נפרד ממערכת היחסים שלנו עם אוכל. אנחנו חיים בעידן שבו הסגידה לאוכל שוברת שיאים: תרבות הפודיז, צילומי האוכל באינסטגרם ושפים שהפכו לסלבריטאים. כל אלה הם חלק מהדת החדשה – FOODISM – דת האוכל. דת שהשתלטה על היום יום שלנו, על הבחירות הקטנות שאנו עושים ועל הריטואלים שקובעים את אורח חיינו: ארוחות הבוקר, הצהריים והערב, ארוחות הביניים וארוחות הטלוויזיה, ארוחות חג ומשפחה, ארוחות שאוכלים לבד וכאלה שאוכלים “על הדרך”.
מתוך התבוננות על הטקסיות הדתית ועל מקומה בתרבות האוכל החדשה, מבקש עידו גרעיני ליצור מייצג וידויים קולינריים ראשון מסוגו בעולם. גרעיני – בעלי הסטודיו ההולנדי “אפטיט” החוקר תרבות אוכל, מנהגים, ורגשות שמתכתבים עם אוכל ומתרגם אותם באמצעות עיצוב למוצרים, חוויות, מותגים, מייצגים, ארוחות וסדנאות – מזמין אתכם לקחת חלק פעיל ביצירה הייחודית.במסגרת המיצג תוכלו להתוודות על הסודות הקולינריים הכמוסים ביותר – האסונות במטבח, האשמה של הקלוריות או השקרים הלבנים אודות טעם, ריח והנאה. בכניסה למיצג, בטרם כניסתכם, תוזמנו לבחור ולטעום מנה מתוך סדרה של מנות ביס, שכל אחת מהן חוקרת “חטא” קולינרי אחר. לאחר מכן, תיכנסו לחדר בו תתוודו על חטא קולינרי ותקבלו מחילה ביציאה באמצעות מחווה קולינרית. הוידויים יועלו (בכפוף להסכמת המשתתפים) לפלטפורמה בינלאומית שתציגם בתערוכות ברחבי העולם.
מקום מארח: מוזיאון “מגדל דוד”
נק מפגש:
תאריך: יום שבת, 26/11 10:00-14:00
המיצג ללא תשלום ברישום מראש באתר
“המשתה” בבית אליאנס
קהילת בית אליאנס תפתח את שערי ביתה לטובת “המשתה”, אירוע קולינרי חוצה תחומים וחושים.
החל מהשעה 19:00 יפתחו חללי הבית כולו יפתחו לשיטוט חופשי.
המבקרים יוזמנו להציץ בחדרים ולטעום מהיצירות אותם יציגו חברי הקבוצות.
יצירות מקוריות, אשר הופקו במיוחד לאירוע בנושא תאווה ובשרים.
במקביל להתרחשויות השונות בחדרים, במרתף אליאנס תתקיים מסיבת התה של אלי[אנ]ס.
אוכל, שתיה, מוסיקה, זחל, דוכסית, כובען מטורף, קרוקט קיפודים, חתול צ’שייר ושתי מלכות.
האירוע הינו הפקת מקור מבית היוצר של ארגון רוח חדשה, קהילת בית אליאנס וקבוצת התלתליסטים.
מועד: יום חמישי 24/11 בשעה 19:00
כתובת: כי”ח 2 ירושלים
פאנל בלוגרים מובילים של קולינריה
כשמכניסים אל מנוע החיפוש של גוגל את המילה “אוכל”, הוא משיב עם למעלה מ-22 מיליון תוצאות. בראש הרשימה מככבים מדורי האוכל של האתרים הגדולים ולצידם מאות בלוגים ישראלים העוסקים באוכל ורק אוכל. שלא כמו כותבי בלוגים בתחומים אחרים, בלוגרי האוכל זוכים להערכה ויראת כבוד בתוך ברנז’ת הקולינריה המקומית שלא נופלת ולעיתים גם עולה על זאת של הקולגות שלם העיתונאים ומחברי ספרי הבישול.
אז מה מוביל בשלן ואכלן חובב לפתוח בלוג ולהשקיע בו את מרצו? איך שומרים על רלוונטיות לאורך זמן? איך הופכים את הכתיבה בבלוג לקריירה? מה ההבדלים בין הבלוגים השונים? איך מחליטים באילו פלטפורמות להשקיע ואיך משיגים עוד ועוד חשיפה וקוראים? איך משפיע התואר “כותב בלוג” על מעמד הכותב בעולם הקולינריה המקומי, בעת ביקור במסעדה ובחיזורים מחברות יח”צ? ומה השתנה במרוצת השנים בתחום בארץ?
פאנל בהנחייתה של עיתונאית האוכל, נעה רוזין, ובהשתתפות כותבי הבלוגים המובילים בישראל אפרת ליכטנשטט (“אז מה את עושה כל היום?”), גל ממליה (“פתיתים”) , מאיה מרום (“בצק אלים”), חגית ביליה (“לייזה פאנלים” ) ורותם ליברזון (“טיפול בבישול” ) ינסה להשיב על שאלות אלו ואחרות ויחשוף את עולמם הפנימי של מי שהתשוקה שלהם לאוכל הובילה אותם לשפוך את הלב ולהכניס למטבח הפרטי שלהם עשרות ומאות אלפי קוראים.
מקום מארח : בית הנסן
רחוב גדליהו אלון 14
יום חמישי 24/11 בשעה 20:00
ללא תשלום בהרשמה מראש באתר
FOODTALKS
הרצאות ומפגשים חינמיים לקהל הרחב עם השמות הכי לוהטים ומעניינים בתחום הקולינריה בישראל, וביניהם-
אורי שביט מחלוצות התחום בישראל-תדבר על קולינריה טבעונית
הקונדיטור אלון שבו – יעביר את הרצאתו המרתקת “follow your dream”
נעמי אבליוביץ – עורכת הספר של שף יותם אוטולונגי תספר על זכרונות, מסורות וסיפורי אוכל מירושלים
אורי עמדי- ידבר על פיתוח “החצר האחורית” של ירושלים והפיכתו של מחניהודה למעוז קולינרי
עזורה
סיפורים מהפתיליות של עזורה – סיור בשוק וסדנת בישול
מסעדת “עזורה” במחנה יהודה, שהוקמה ב-1952 על ידי עזרא שרפלר, שייכת לדור המייסדים של השוק. מסוג המקומות שעיצבו את דמותו של השוק והפכו למוסדות מיתולוגיים שהזמן לא הצליח לשחוק את יחודיותם. הצטרפו אל בנו של שרפלר, שבי, לסיור בשוק עם מי שגדל בו וחי אותו. משם תמשיכו לסדנא מעשית של גלגול קובות במוסד שיש שיגידו עליו שמגיש את הקובות הטובות ביותר. לאחר שעה חופשית לטיול ולטעימות ברחבי השוק תשובו למסעדה לארוחת טעימות מכל מנות המטבח של “עזורה” ולסיפורי היסטוריית המסעדה, שנדמה שהייתה שם מאז ומעולם.
מנחה: שבי שרפלר
נקודת מפגש: רחוב בית יעקב 5, ירושלים(שוק מחנה יהודה)
מועד: יום רביעי 23/11, בשעה 9:00
טהרן זה כאן, וטוב שכך…
המפעל מארח תחת קורת גג אחת שתי אושיות תרבות פרסיות מרתקות. מצד אחד, הבשלנית והבלוגרית רותם ליברזון שתבשל יחד עם אנשי המפעל ארוחה פרסית טעימה, ותדבר על חיים בבישול איטי רגע לפני שספר המתכונים שלה רואה אור. ומצד שני, הופעה של היוצרת מורין נהדר, שאלבום המופת הפרסי שלה “גולה גנדום” יוצא בימים אלו ממש. בסוף ההופעה עמית אליאסי יתקלט אל תוך הלילה מוזיקה פרסית עם עקיצות לשאר המזרח התיכון.
יום רביעי23/1117:00 – שיחה עם רותם ליברזון, 18:00 ועד שייגמר – דוכן אוכל פרסי על פי מתכוני רותם ליברזון, 21:00 מורין נהדר בהופעה, 23:00 עמית אליאסי בתקלוט
“המפעל” רחוב המערביים 3
**
סדנת ליקוט במלון אמריקן קולוני מלון אמריקן קולוני ששימש בעבר כארמונו של הפאשה פותח שעריו לאורחי מסעדות מבפנים ומציע סיור וליקוט בגינה המלכותית הכוללת מגוון רחב של תבלינים בצבעים וריחות משכרים, אותם נקטוף יחד עם ברוך הגנן הוותיק של המלון .לאחר מכן, דיויד דידס, השף הראשי של המלון ומסעדת ערבסק היוקרתית ידגים ויבשל לנו ארוחת טעימות עשירה ומגוונת, מלאה בעשבי טיבול טריים וריחניים. שליקטנו יחד בגינה . מלון אמריקן קולוני, רח’ לואי ונסן 1, ירושלים
למשתתפי מסעדות פתוחות באמריקן קולוני יוצעו מחירים מיוחדים ללינה במלון כולל ארוחת בוקר. תאריכי הסדנא יום שלישי 23/11בשעה 11:00 יום שישי 25/11בשעה 11:00
**
הקינוח הכי מושחת שיש – עם השף פטיסייר טל שפיגל בהשתתפות השף קונדיטור של מלון וולדורף אסטוריה קלוד בן סימון
האמרה “לאכול עם העיניים” נכונה במיוחד כשמדברים על עולם הקונדיטוריה. עוגות קצפת צבעוניות ועוגיות דמויות תכשיטים עיטרו את שולחנות האצולה האירופית באופן קבוע. והיום, אקלייר יפה במיוחד יכול להיחשב לאקססורי אופנתי לכל דבר. במפגש הקולינרי עם שף פטיסייר מפריז, טל שפיגל, תוזמנו לחקור את הקשר בין עיצוב לקונדיטוריה.
שפיגל עצמו הוא דוגמא מובהקת לקשר ההדוק שבין עיצוב ואופנה לפטיסרי. הוא החל את דרכו כמעצב גרפי, עשה הסבה מקצועית ולמד מהקונדיטורים המובילים בעולם בבית הספר הגבוהה לקולינריה ferrandi. כיום שפיגל, שכבש את עולם הפטיסרי הצרפתי עם פרויקט צילום הקינוחים, בשילוב אופנה ועיצוב גרפי בחשבון האינסטגרם שלו desserted_in_Paris, משתף פעולה עם מותגי אופנה ולייף סטייל צרפתיים בולטים.
בסדנא, יסקור שפיגל את המטבח הצרפתי בהקשרים של מסורת, אופנה וחדשנות. המפגש יתמקד בבחינה של יישומים עיצוביים כגון מינון, קומפוזיציה, צבע ונראות וכיצד הם פוגשים אלמנטים קולינריים כמו טעם, מרקם וריח. במהלך הסדנא תשתתפו בניסוי קולינרי ייחודי במסגרתו תוזמנו להיכנס לתוך ראשו של שף מעצב: לפניכם יונחו חומרי הגלם האיכותיים ביותר – קרם פטיסייר, בצקים שונים, קרם שוקולד, טופי, וגנאש – ועליכם תוטל המשימה להרכיב את הקינוח המושחת ביותר על פי פרשנותכם האישית. והדובדבן שעל הקצפת – בסוף גם תאכלו את יצירת האמנות המושחתת שלכם.
כתובת: מלון וולדורף אסטוריה רחוב גרשון אגרון 28
תאריך: יום חמישי 24/11 בשעה 18:00
פעילות לילדים:
סדנאות אפייה לילדים עם רולדין
סדנא חווייתית וקסומה לילדים בגילאי 5-10 בממלכת רולדין. הילדים יתנסו בעצמם בטכניקות קישוט וזילוף כשיכינו סופגניות, יאפו עוגיות זנגביל בצורת דובי ויצרו סוכריית בצק סוכר. כל זאת תוך כדי סיפורים ויצירה משותפת. בסוף הסדנא יצאו הילדים עם מארז צבעוני וטעים במיוחד של המטעמים שהכינו במו ידיהם.
מנחה: קארין אזולאי.
נקודת מפגש: שדרות אלרוב 8, ירושלים(קניון ממילא)
מועדים: יום רביעי 23/11,בשעות 16:30 18:00 יום חמישי 24/11, בשעות 16:30 18:00
סדנת איור באוכל
כמות הקלישאות על ילדים סרבני אוכל יכולה להאכיל בעצמה שבט שלם. “פה גדול”, “הנה בא מטוס” והגדול שבאיומים: “אם לא תאכל מהר, יבוא שוטר”, הם רק חלק מהמשפטים שכל הורה זוכר היטב מילדותו ומסרב להאמין שהוא נאלץ להשתמש בו בעצמו. הילית שפר, מאיירת ואמא למודת קרבות, לוקחת את אחת הקלישאות הגדולות – “לא לשחק באוכל!” – ומנפצת אותה לרסיסים בסדנת יצירה מחומרים לא שגרתיים. הילדים ילמדו כיצד להתקרב לאוכל שהם לא בהכרח אוהבים דרך האיור באמצעותו. הילדים יגעו, יציירו, יריחו ויטעמו וגם ילמדו איך להפוך מלפפון וזית לעין, ביצה קשה לשמש וגזר לזנב. אז מי אמר ששום דבר טוב לא יצא מלשחק באוכל?
*לילדים בכיתות א’-ו’ או מגיל 3, בליווי הורים
מנחה: הילית שפר
מתחם התחנה הגלריה – דוד רמז 4 ירושלים
יום שבת 26.11, בשעות 11:00, 12:30
רכישת הכרטיסים תתבצע דרך אתר האינטרנט של הפרויקט www.open-restaurants.co.il