25 הצגות ילדים ממתינות לכם ולילדיכם בימי החופש האחרונים בשלושה מוקדים בתל אביב. בילינו שני ילדים ומבוגר אחד חצי יום במוז”א ואהבנו כל רגע.
השטחים הפתוחים של מוזיאון ארץ ישראל, שפע התצוגות שבחדרים, צל העצים, המדשאות, בית הקפה, כולם כמו מזמינים בשתי ידיים משפחות עם ילדים להגיע ולשלב הצגת ילדים ביחד עם רגעי מנוחה ברוח קלילה, מלטפת. המוזיאון שוכן על אחת הגבעות בצפון העיר, ויש ממנו תצפית שגם ילדיכם יתלהבו ממנה, של כל גורדי השחקים בגוש דן.
לכן, אם אתם מחפשים בילוי תרבותי, קריר ומהנה לימים האחרונים של החופש הגדול, אין סיבה שלא לבחור בכראמל, פיטר פן, מעלה קרחות ועוד יותר מעשרים הצגות ילדים המוצעות לכם מטעם תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער שמקיים את פסטיבל סוף הקיץ בשבוע האחרון של אוגוסט בין התאריכים 23-30.8.
מעלה קרחות – מחזמר ציני ועולץ, עם העדפה ברורה להורים
ליאה בת השש, עמית בן השמונה ואני צפינו בשתי הצגות בזו אחר זו. בתום הצפייה, עם חצי שעה הפסקה באמצע, ליאה קבעה בפסקנות: “בהצגה “הרון הלא נכון” צחקתי יותר!” אבל זה לא אומר שהיא לא נהנתה גם ב”מעלה קרחות”. עמית, המוסיקלי והבוגר, די התעלם מתצוגת השנינויות הווקאלית, שאולי גם הוא לא הבין עד תומה, והתרכז במוסיקה ובכוריאוגרפיה, שככל הנראה הרשימו אותו מאד.
בילוינו התחיל בהפקה המוסיקלית המושקעת של “מעלה קרחות”, עתירת התלבושות, הבמה המסתובבת, המוסיקה המקורית והאקטואליות, שהיא כל כך במקום (בחירות לרשויות המקומיות בישראל באוקטובר הקרוב.) ללקק את האצבעות… כלומר, אם אתה המבוגר המלווה, היושב בחשכת האולם לצידו של הילד, שלשמו נקראנו לפה.
המחזה הזה מועלה מחדש בכל כמה שנים, ומזכיר לדורות של ילדים שבגרו בינתיים את הטיפשות והקטנוניות, הרדידות והעדריות שלנו, בני האדם, מול הדאגה לזולת, הסובלנות וכגון אלה, נושאים חינוכיים שבעזרתם הצליחה ההצגה להעפיל במדרג “סל תרבות” עם ציון לשבח.
עלילת ההצגה הולכת כך: “בקרחת של יער, בין שיחים ופרחים, ישנה עיר שכל תושביה קרחים ושמה “מעלה קרחות”. בוקר אחד מגלה, לחרדתו, ראש העיר הנבחר, קירח-המור, כי על קרחתו הבוהקת, עולה וצומחת שערה… כל ניסיונותיו להיפטר ממנה עולים בתוהו. כאשר מגלים תושבי “מעלה קרחות” את האמת הנוראה על השערה, מאבד ראש העיר את תפקידו ואת כבודו והוא מגורש, בבושת פנים, מהעיר. מכאן ואילך מתגלגלת ההצגה במסלול שראוי גם לילדינו להכירו, במציאות השוררת סביב: האם הוא ישוב?, מי יתפוס את מקומו ויהפוך לראש העיר החדש? מה יעלה בגורל “מעלה קרחות” ותושביה? מה יקרה לשערה שעל ראשו? ומה ילמדו תושבי העיר?
מעבר למוסיקה, למקצוענות של השחקנים, שרואים עליהם שהם נהנים לפזז, לשיר ולהצחיק, יש בהצגה קריצה משמעותית אל המבוגרים שבאולם. השפה גבוהה, החריזה מוקפדת והבדיחות מונחתות בגובה קרחתו האופנתית של האב הטיפוסי. לילדים שמורים קטעי הסלפסטיק והפעלולים (כמו השערה שצומחת מפדחתו של ראש העיר). ההצגה בהחלט מומלצת, אבל קחו בחשבון שהילדים יצאו ממנה קצת פחות נרגשים מכם.
ההצגה מומלצת לגילאי 12-6
משתתפים: עדי איזנמן, דן קופרמן/ רענן נסים פררה, יעל דובר, ניר שלו לוגסי/ סער שני, הגר אנגל, אבירם אביטן, תמר עמית יוסף/ נועה זערור
מחזה: אפרים סידון בימוי ודרמטורגיה: רענן נסים פררה, משה בן שושן מוזיקה: ליאור רונן עיצוב תפאורה: נאוה שטר עיצוב תלבושות: מאור צבר כוריאוגרפיה: מיכל שי עיצוב תאורה: אורי מורג שפה ודיבור: זיו זהר מאיר אבזרים: נרקיס אלבה ע. במאים: אביחי סזגר ע. כוריאוגרפית: לירון כהן צילום סטילס: כפיר בולוטין צילום וידאו: איתן מור. מתי ניתן עוד לצפות ב”מעלה הקרחות”? הקליקו כאן ללוח ההצגות.
הנה קישור לביקורת על הצגה זו, כפי שהוצגה לפני כמעט עשר שנים.
ההצגה “הרון הלא נכון” – מצליחה לגעת גם בילדים וגם בהוריהם, ובעיקר לפוצץ את כולם מצחוק.
התופעה המפתיעה ביותר, מיד לכשהתחילה ההצגה, אחרי שגילינו שהאולם איננו מלא (כמה חבל, אבל אתם, הקוראים, בוודאי תתקנו את זה), היו הצחוקים המופתעים של הקהל, שנהפכו בהמשך להשתוללות של ממש.
![](https://hitrashmut.co.il/wp-content/uploads/2023/08/הרון-הלא-נכון.jpg)
קהל צופים כל כך משולהב כבר מזמן לא ראיתי בהצגת ילדים. אימהות אוחזות בבטנן בצד ילדים שמתפתלים על הכיסאות, אחוזי התקפי צחוק, כולל ליאה בת השש, שדומה כי הבינה כל מילה בהצגה, למרות שהיא מיועדת לגילאי 8 ומעלה, והיא בכלל עולה לכיתה א’. עמית, שכבר מכיר את פגעיו החברתיים של בית הספר ומודע להם, נראה מהורהר יותר, וגם הצחוק שלו היה, כמדומה, מבוסס על התנסויות שונות בהפסקות ובכיתה, שלא כולן היו חיוביות.
עם זאת, מה יותר נחמד מלגלות כי שני ה”חנונים” עוברים תהליך של קבלת מצבם החברתי הדפוק ולומדים לנצל את יתרונם האינטלקטואלי על פני הבריון השכבתי, שגם הוא, רחמנא ליצלן, מתברר כחנון בעצמו. כל זאת, כדי שסופה של ההצגה יהיה בהתאם לדרישות העדכניות של משרד התרבות ל”סוף טוב הכל טוב”.
עלילת ההצגה עוסקת ביואל, המגיע לבית ספר חדש ונחוש להיות, לראשונה בחייו, מקובל. לשם כך הוא צריך להיות מוזמן למסיבה שמארגן הילד הכי מקובל בבית הספר – רון אשכנזי.
כדי לנסות ולהתקרב אליו הוא מחליט להפתיע אותו בביתו אך לתדהמתו הוא מגלה שיש עוד רון אשכנזי בשכבה והוא, בטעות, הגיע אל הרון הלא נכון. עכשיו יואל צריך לבחור בין שני ה”רונים”. האם הוא יבחר ברון אשכנזי שיגרום לו להיות מקובל? או שאולי ברון אשכנזי שפשוט יהיה חבר שלו?
כוחה הקומי של ההצגה נמצא בדמותו המורכבת של יואל, המגולם להפליא בידי אסף לוי, שגם זכה בציון לשבח במסגרת פסטיבל חיפה. אגב, ההצגה, שכאמור עלתה במסגרת פסטיבל חיפה (17-19/4) – זכתה בשלושה פרסים – פרס הבימוי לליאת פישמן לני, פרס המחזה לרן דברת ואותו הציון לשבח לשחקן אסף לוי על תפקידו כ”יואל”.
עוד מסקנה המתבקשת מצפייה בשתי ההצגות היא: לפעמים, שלושה שחקנים עם תקציב הפקה קטן יכולים להביא את הצופים לחוויה אמיתית, כזו שעולה על הפקות מושקעות הרבה יותר. מתי עוד ניתן לצפות ב”הרון הלא נכון”? הקליקו כאן ללוח ההצגות.
מחירי הכרטיסים בפסטיבל: החל מ-55 שקל. למידע נוסף ולרכישת כרטיסים יש להקליק כאן או להתקשר לטלפון: 03-5111444 שלוחה 9.
![](https://hitrashmut.co.il/wp-content/uploads/2023/08/כראמל-אורנה-פורת.jpg)