Image default
חיים בריאים מה חדש

שיפור הזיכרון: במכון “בריין-טריין” עושים כושר למוח

משחקי מחשבה מחברים אנשים במכון בריין טריין.
משחקי מחשבה מחברים אנשים במכון בריין טריין.

רבים מאיתנו מודעים לכך שלאורך החיים, ובייחוד בגיל המבוגר יותר, מומלץ לאמן את הגוף. אבל חובה להפנים שאימון המוח חשוב לא פחות מפעילות גופנית ותזונה מאוזנת. רבים מאיתנו אינם יודעים ​כי מומלץ, רצוי ואפשרי לאמן גם את המוח, וזאת כדי למנוע את ההאטה קוגניטיבית ואת הירידה בזיכרון.

עם העלייה בגיל, פוחתות היכולות של המוח, אולם טוב שהדבר ניתן לתיקון וזאת בעזרת תרגולים מהנים ופשוטים. מסתבר שמוח מבוגר הינו גמיש, מסתגל ובעל יכולות תפישתיות טובות,ולמעשה מידת השיפור של היכולת המוחית, תלויה בכמות ובאיכות האימון שלו. ואכן מחקרים מראים שתרגול המוח בכול גיל, מוביל לשיפור משמעותי ביכולת הזיכרון, הביטוי המילולי, הריכוז והכושר לפתור בעיות. יש לדעת שניתן לעצור כל תהליך טבעי של ירידה קוגניטיבית, שאינו אלצהיימר. היום כבר יודעים שאימון מסודר של המוח, יכול גם לדחות ב-3 עד 5 שנים את הופעת האלצהיימר, אם רק מגלים את הסימפטומים בזמן.

הסיבה לכך שאלי גל (63), הבעלים והמייסד של מכון “בריין-טריין”, מכון כושר למוח לאימון המוח, מאמין ב​חשיבות​ התרגולים למניעה והאטה של נסיגה קוגניטיבית, הינה אישית לחלוטין: אלי בעל תואר שני בפיזיקה, עבד בעברו בחברות היי-טק מובילות כמו בתעשייה האווירית, אלביט, אל-אופ ועוד. ב-95 הקים את חברת היי-טק “סנסוטק”. ב-2001 העביר את פעילותה לקנדה מונטריאול וגם עבר לגור שם.

יום אחד זה קרה. לפתע האנשים שעבדו לצידו בחברה התחילו לרמוז לו: “אלי, אתה מאבד את זה”. הם התכוונו לסימפטומים של איבוד זיכרון, שהוא התחיל לחוות כשהוא בן 56 בלבד! כאשר אלי נוכח לאחר בירור שעשה, שאכן זהו מצבו הקוגניטיבי, הוא נכנס מיד לעובי הקורה כדי להעביר את רוע הגזירה, והבין גם שהשלב בו הוא נמצא, הינו הפיך עדיין וניתן לשינוי. הוא החל לחרוש את העולם בחיפוש אחרי פתרונות עבורו, ומצא תוכנות זיכרון שהחזירו אותו למצבו הקודם, וזאת תוך 4 חודשים בלבד. פשוט נס, כי הגילוי אצלו נעשה בשלב מאד התחלתי.

אלי מחליט לעזוב את קנדה וחוזר לארץ ומקים בשנת 2008  את חברת “בריין-טריין”, כדי לעזור לאחרים שהינם במצבו, וגם ליישם את החידושים העולמים האחרונים בשימור ושיפור הזיכרון לכל הנזקקים לכך, והם לא מעטים, ובכל גיל.

מהן הסיבות לעליה הדרסטית בבעיות זיכרון למבוגרים וצעירים כאחד?

אלי גל: “המוח של האדם מנעוריו הופך להיות עצלן בשל הטכנולוגיות החדשניות, וזה קורה כבר מגיל צעיר ביותר. קחו למשל את השימוש בסלולרי: בגללו האנשים אינם זוכרים יותר מספרי טלפון. הם אבודים בלי רשימת אנשי הקשר שבנייד שלהם. בנהיגה הם שמים ווייז -ולא טורחים להפעיל את המוח, כדי לברר איך להגיע למקום כלשהו ללא הווייז. הם רוב הזמן משתמשים ברכבים, לא הולכים ברגל כמו פעם, ומקדישים מעט מאד זמן לפעילות גופנית. הם תמיד ממהרים לאן שהוא. הם מעשנים הרבה יותר מפעם, ומגיל צעיר מאד. הם מתקשרים עם חברים באמצעות פייסבוק, רשתות חברתיות ותוכנות וואטסאפ, ולא נפגשים כמו פעם לפעילות חברתית, המפעילה את השפה ואת המוח כאחד. לצערי הדבר נכון גם לגבי מבוגרים, שאצלם הנסיגה הקוגניטיבית גבוהה יותר, בשל הגיל”.

איזה נזק גורם חוסר שינה לזיכרון?

“שינה מספקת היא חיונית ליצירת זיכרון ארוך טווח. לאחר לימוד ותרגול לקראת בחינה, בהחלט מומלץ לישון שנת לילה מספקת. ‘לילה לבן’ רק ירע את מצבכם. מחקרים לא מעטים מצאו שהפרעות שינה מתמשכות עלולות להוביל לירידה ב”נפח המוח”. מחקר ראשוני שפורסם ב-2012 של חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון, מצא קשר בין ליקויי שינה ובין תופעות מוחיות מסוימות המאפיינות חולי אלצהיימר”.

מהם הפתרונות המומלצים לעיכוב הנסיגה בזיכרון, ובעיקר לשיפורו?

“ההמלצות הינן לחזור מעט לאחור, כדי לעזור למוח להיות חרוץ יותר. אנחנו ממליצים על חזרה לפעילות חברתית, לפעילות גופנית, ולמבוגרים יותר גם חזרה לקריאת ספרים, עיתונים, משחקי שחמט, ברידג’, לימוד שפה חדשה ולימוד קורסים אקדמאיים במסגרות שונות. העיקרון כאן הוא ההשקעה בלימוד ובשינון חומר המפעיל את תאי המוח העצלים. היום מצטרפים למיגוון הפתרונות המסורתיים, גם תוכנות מחשב מיוחדות המיועדות למטרה זו, לצד סדנאות לשיפור הזיכרון. אימון יכול לכלול גם פתירת תשבצים, סודוקו, חידות הגיון, קריאת ספרים ולמידה של כול נושא חדש, לרבות נגינה.

מכון “בריין-טריין” הוא למעשה “חדר כושר למוח”. הכיצד?

אלי גל: ” זהו לחלוטין מודל של “חדר כושר למוח”, הכולל עמדות מחשב המאפשרות גישה למבחר מעודכן של התוכנות הטובות ביותר בתחום, משחקי מחשבה וזיכרון (לקבוצות ויחידים), ספרות מקצועית ועוד. מודל העבודה במכון זהה לחלוטין לזה של חדר כושר “רגיל”- עושים מינוי, מקבלים תכנית אימונים ומאמן ומתאמנים עם מדריך כושר צמוד. מכונים דומים קיימים ביפן ובארה”ב, שם הביקוש לשירותים מהסוג זה נמצא בעלייה ניכרת.

מהם שלבי האימון בחדר הכושר למוח?

כל מתאמן המגיע למכון, עובר שלושה שלבים:

1. שלב ההערכה – הערכת יכולתו הקוגניטיבית של המתאמן בחתכים שונים: זיכרון, קשב וריכוז, תפיסה מרחבית, קבלת החלטות ומהירות תגובה.  2. בניית תכנית אימון אישית – תוכנית אימון אישית הנבנית לכל מתאמן בנפרד בהתאם ליכולתו ולצרכיו. 3. בחינת התקדמות תקופתית – כשלושה חודשים לאחר תחילת האימון, מתבצעת הערכה מחודשת של המדדים הקוגניטיביים ונמדדת התקדמותו של המתאמן בכל אחת מהיכולות השונות. לאחר ההערכה זו, נבנית תוכנית האימונים הבאה עבור המתאמן.  4. כל מתאמן זוכה לליווי אישי וצמוד של אחד ממדריכי המכון.

אלי מאמין בחשיבות האימון הקוגניטיבי ומשוכנע כי “מכוני כושר למוח” יהפכו בעתיד לחזיון נפרץ בכל עיר בישראל. אני רואה באימון המוח צורך הכרחי של התרבות המערבית המתקדמת כבר עכשיו. אנו צופים כי בעתיד, כל אדם יתאמן וישמור על כושר המוח, זאת על מנת לאפשר לעצמו חיים איכותיים וצלולים”.

Brain-Train – רח’ החיל 49 רעננה, 09-7710036 דוא”ל – info@brain-train.co.il

לידיעה  בערוץ 2 על המכון

אימוני מוח בעזרת מחשב בסניף רעננה של המכון.
אימוני מוח בעזרת מחשב בסניף רעננה של המכון.

 

אולי תאהב\י גם:

“לבונטין 7” בת”א מציע גם חומוס, מרק וקינוח שף במחיר מהסרטים!

איטו אבירם

חנוכה עם הילדים: פעילויות בעמק המעיינות

איטו אבירם

פסטיבל א-ז’אנר 2022 בתיאטרון תמונע – ממה נימלט השבוע?!

איטו אבירם

תגובה אחת

בנצי דקל אוקטובר 20, 2019 at 7:49 pm

אני לא מצליח להגיע לאפליקציה ולהתאמן

השב

הגב לפוסט

דילוג לתוכן