פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה 2019 מציג את רצועת הקולנוע הקולינרי, שתערך בין יום ו’ 18.10 (חוה”מ סוכות) ליום א’ 21.10 (ערב שמחת תורה). נושא הרצועה יעסוק השנה באוכל כאמצעי לקירוב לבבות, כשבמסגרת זו יוצגו בהקרנות בכורה סרטים חדשים ועטורי שבחים בנושא, שילוו באירועי טעימות תוצרת בתי אוכל נבחרים בחיפה והצפון ושיחות בהשתתפות שפים ומומחים שונים בתחום ובהנחיית אשת התקשורת והקולינריה הילה אלפרט.
הקרנות כל הסרטים ייערכו בסינמטק חיפה (שד’ הנשיא 142) והאירועים בסיומם יתקיימו בגן הפסטיבל הסמוך. מחיר למשתתף עבור סרט, שיח וטעימות: 85 ש”ח.
בסיום הסרט האמריקאי-ישראלי “שֶׁבֶת אחים” (שבת 19.10, שעה 11:30), ייערך שיח בנושא “מטבח מקומי – מטבח אחד לשני עמים” עם משתתפת הסרט וזוכת ‘מאסטר שף’ ד”ר נוף עתאמנה אסמאעיל ולצדה במאית הסרט בת אליז הוק, כשמאפיית ג’רסי יגישו פטאייר תרד. בסיום הקרנת הסרט “בבקבוק” הצרפתי (יום ו’ 18.10, שעה 14:30), ייערך שיח בנושא יין עם היינן אלי בן זקן מיקב קסטל, ויוגשו יינות של יקב וורטמן המוערך, לצד גבינות הבוטיק עטורות הפרסים הבינלאומיים של מחלבת הנוקד (גילון).
בסיום הקרנת הסרט הדרום קוריאני “השף הנודד” (שבת 19.10, שעה 15:30), ייערך שיח בנושא “ליקוט קיימות” עם אורי מאיר צ’יזק, ד”ר להיסטוריה של רפואה ותזונה ומומחה לליקוט צמחי-בר למאכל, לצד טעימות של מסעדת טאיפיי האסייתית בהובלת השף יום וואנג, שיגישו מנות קוריאניות מסורתיות כדוגמת קימצ’י, ביבימבאפ ועוד. בסיום הסרט “טעם השמיים” (יום א’ 20.10, ערב שמחת תורה, שעה 12:00), ייערך עם השף פרנק אזולאי השיח “מבשלים סיכוי” בנושא נערים בסיכון שמשולבים בענף המסעדנות, ולצדו יוגשו מנות בהפתעה תוצרת המיזם הקולינרי המקורי בהובלת השף קובי קורלה ‘רובין פוד’, שעוסק בהצלת מזון.
במקביל להקרנות ולאירועים שייערכו בימיו האחרונים של הפסטיבל, יפעל “ציר האוכל” החיפאי לכל אורכו במהלך סוכות (יום שבת 12.10.19 – יום ב’ 21.10.19, חג שמחת תורה) – שיתוף פעולה הכולל שורת הטבות והנחות משתנה לבאי הפסטיבל במיטב מוסדות האוכל והשתייה ברחבי הכרמל, הדר, עיר תחתית ונווה שאנן.
בין היתר משתתפים הבר-מסעדה סליק, מסעדת תלפיות ופיצרייה תלפיות, וספר קוקטייל בר, קפה פלמר, צ’רלי בר, קניבר בכרמל ובעיר תחתית, בית הקפה 2 סוכר שפועל בכרמל ובצמוד אליו בר המכולת, כמו גם הבר התאום המכולת סייד בי מנוה שאנן, חומוס ברדיצ’ב על סניפיו השונים ברחבי העיר וסניף ג’ירף בשדרות הנשיא.
הרצועה הקולינרית בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-35, חיפה 2019
התכנית המלאה באתר הפסטיבל – www.haifaff.co.il
על הסרטים והאירועים במסגרת רצועת הקולנוע הקולינרי
רצועת הקולנוע הקולינרי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-35 חיפה 2019, עוסקת השנה באוכל כאמצעי לקירוב לבבות. בעולם המפולג על ידי גבולות, דתות ופערים חברתיים ותרבותיים, האוכל היווה תמיד אלטרנטיבה, גשר וחיבור בין אלפי הגוונים השונים המרכיבים את המין האנושי.
היווצרות הכפר הגלובלי וגלי ההגירה של העשורים האחרונים הביאו את הטעמים, הריחות והתרבויות מכל קצוות העולם למרכזי הערים ומוססו את הגבולות החיצוניים והפנימיים. האוכל מפגיש אותנו באופן בלתי אמצעי עם הגוף והנפש, עם האחר והשונה, מעלה זיכרונות מבית סבתא וגעגועים מארצות רחוקות, שבעבר קראו להן ‘בית’.
המזון, שהוא צורך קיומי, מצליח להיות גם מזון לנשמה. לכן, הרצועה הקולינרית עוסקת בנושאי קיימות, לחיבור לטבע ולאוכל הנסמך על תוצרת מקומית לפי עונות השנה, בליקוט כדרך להשגת חומרי גלם תוך שמירה מרבית על הסביבה הטבעית, באמנות ובפוליטיקה. כל בקבוק יין טומן בחובו גם מן הארומה של האדמה, מן הניחוח של השמש והמים מהם ניזונו הגפנים. בכל צלחת טמונים השורשים וההיסטוריה של חומרי הגלם.
שֶׁבֶת אחים (Breaking Bread)
הקרנת בכורה עולמית: שבת 19.10, שעה 11:30, חוה”מ סוכות
ארה”ב/ישראל 2019, אנגלית, תרגום לעברית ואנגלית, 85 דקות
בימוי: בת אליז הוק. משתתפים: ד”ר נוף עתאמנה אסמאעיל, שלומי מאיר, עלי חטיב, אוסמה דלאל, אילן פרון, סלאח כורדי, תומר אברג’ל, שושי ופאדי קרמאן, הילה אלפרט, יונה יהב
פסטיבל א-שאם, פסטיבל האוכל הערבי בחיפה שבו עובדים שפים מוסלמים ויהודים כדי ליצור תבשילים מפתים, עומד במרכז סרט תיעודי חדש. המתכון: לערבב יחד שלושה תבשילים ערביים – קישק, מקלובה וקדאיף; להוסיף גיבורה אחת – ד”ר נוף עתאמנה אסמאעיל, דוקטור למיקרוביולוגיה, שפית, יועצת קולינרית והערבייה המוסלמית הראשונה שזכתה בתכנית הריאליטי-בישול ‘מאסטר שף’ וייסדה את הפסטיבל מתוך רצון להביא לשינוי חברתי דרך אוכל; לבשל עם מטפורות כמו ‘לחומוס אין גבולות”; לתבל בדמותה של העיר חיפה, עיר של דו קיום, ולהגיש סרט על תקווה, שיתוף פעולה ומטבח אקזוטי. “שבת אחים” מראה מה קורה כשמתמקדים באדם ולא בדת או בפוליטיקה.
לאחר הסרט תתקיים שיחה בנושא “מטבח מקומי – מטבח אחד לשני עמים”:
הילה אלפרט ויוצרת הסרט “שֶׁבֶת אחים” בת אליז הוק וד”ר נוף עתאמנה אסמאעיל שמככבת בו, זוכת “מאסטר שף” שביחד עם אריה רוזן חתומה על יצירת א-שאם, פסטיבל האוכל הערבי, ישוחחו על התמורות במטבח הערבי בעיצוב זהות, על פוליטיקה של אוכל, על נשים במטבח הערבי ועל מערכת יחסים בין מסורת ליצירה.
לצד השיח מאפיית ג’רסי תגיש למשתתפים טעימות של פטאייר תרד.
בבקבוק (In the Bottle)
הקרנת בכורה ישראלית: יום ו’ 18.10, שעה 14:30, חוה”מ סוכות
צרפת 2019, צרפתית, תרגום לעברית ואנגלית, 70 דקות
בימוי: פאביו וינסון. משתתפים: תיירי בארה, חוזה גרסיה, ז’ואל דופוש.
תיירי בארה אוהב שלושה דברים: אמנות, יין ואת דון קישוט. לילה אחד הוא כותב רומן קצר על מסע בעקבות יקבים בין צרפת לספרד. כמה חברים קונים את הספר אך הוא שוקע באלמוניות עד שמפיק סרטים מחליט לעבד אותו למסך. לפתע מוצא עצמו תיירי שותה כוס יין עם חברים חדשים – השחקנים חוזה גרסיה וז’ואל דופוש. הסרט החינני ומלא החיים, עוקב אחר השלושה כשהם יוצאים לדרך במיני קופר ישנה וחבוטה עם פסל מתכת של דון קישוט, אלפיים קילומטר שצריך לעבור בשלושה עשר יום והרבה יין. המטרה: לה מנצ’ה, מקום מגוריו של האיש שלחם בטחנות רוח.
לאחר הסרט תתקיים שיחה בנושא “מה בבקבוק?”
הילה אלפרט תשוחח עם היינן אלי בן זקן מיקב קסטל, ככל הנראה יקב הבוטיק המצליח בישראל, על דרך היין, על האצור בבקבוק חייו ועל התמורות בתעשייה זו בארץ ובעולם. בן זקן נולד באלכסנדריה שבמצרים, גדל והתחנך באנגליה, איטליה ושוויץ ועלה לארץ בתחילת שנות השבעים. ללא השכלה פורמאלית בתחומי היינות והחקלאות הוא הקים את יקב הבוטיק, שנוחל הצלחה מסחררת רבות מעל למשוער.
לצד השיח יוגשו יינות של יקב וורטמן החיפאי המוערך, לצד גבינות הבוטיק עטורות הפרסים הבינלאומיים של מחלבת הנוקד (גילון).
השף הנודד ((The Wandering Chef
הקרנת בכורה ישראלית: שבת 19.10, שעה 15:30, חוה”מ סוכות
דרום קוריאה 2019, קוריאנית, תרגום לעברית ואנגלית, 87 דקות
בימוי: הי-ריואונג פארק, פסטיבלים: סידני
ג’יהו אים, שידוע בכינוי ‘השף הנודד’, נוסע ברחבי דרום קוריאה ומחפש אחר מרכיבים מיוחדים – עשבים, שורשים, אזוב – בעלי יכולת ריפוי. הטבע עבורו הוא בסיס החיים והיצירה. במהלך מסעותיו לגילוי האוצרות החבויים של אמא אדמה, פוגש ג’יהו באשה מיוחדת שמובילה אותו לאתגר יוצא דופן: להמציא ולבשל, במהלך 24 שעות, 108 תבשילים, לזכר מאה ושמונת המכשולים שעומדים על פי המסורת בדרך להתעוררות בודהיסטית. סרטה התיעודי הנוגע ללב של הי-ריואונג פארק, הוא מסע קולינרי מחמם לב ועוסק בקשר העמוק בין מזון, טקסיות וזיכרון.
טריילר – https://www.youtube.com/watch?v=RCjRQGbtXBo
לאחר הסרט תתקיים שיחה בנושא “ליקוט קיימות בראי המסורת והדתות השונות”
הילה אלפרט תשוחח עם ד”ר אורי מאיר-צ’יזיק, מומחה ומרצה להיסטוריה של הרפואה והתזונה ולליקוט צמחי בר למאכל. מאיר-צ’יזיק, מקים ומנהל “המרכז להנהגת הבריאות” בקיבוץ נווה איתן, מחברם של שלושה ספרים ויועץ להנהגת הבריאות, יספר על הליקוט, חשיבותו, מקומו בארון תרופות, הפוליטיקה שבתוכו, ליקוט יתר, המגמה בארץ ובעולם ועל היכולות שאבדו לנו במרוצת השנים.
לצד השיח ייערכו טעימות של מסעדת טאיפיי האסייתית בהובלת השף יום וואנג, שיגישו מנות קוריאניות מסורתיות כדוגמת קימצ’י, ביבימבאפ ועוד.
טעם השמיים (A Taste of Sky)
הקרנת בכורה ישראלית: יום א’ 20.10, שעה 12:00, ערב שמחת תורה
ארה”ב/בוליביה/דנמרק 2019, אנגלית וספרדית, תרגום לעברית ואנגלית, 85 דקות
בימוי: מייקל יושן ליי, פסטיבלים: טרייבקה, CPH:DOX
קלאוס מאייר הוא יזם קולינרי מדנמרק וממייסדי מסעדת ‘נומה’ המהוללת ועטורת כוכבי מישלן. מאייר מגיע לבוליביה כדי להשיק מהפכה גסטרונומית בלה פז – לפתוח את ‘גוסטו’, מסעדת עלית ובית ספר לבישול עבור הצעירים העניים של המדינה. קנזו, צייד שגדל ביערות האמזונס, ומריה קלאודיה, שנולדה בהרי האנדים, לומדים ב’גוסטו’, עובדים לקראת עתיד טוב יותר ומנסים להפוך את בוליביה ליעד הקולינרי הבא. הסרט הוא לא רק חגיגה גסטרונומית, אלא כפי שנכתב עליו ב”סקרין” – מציג סיפור מעורר השראה על החשיבות של נתינת הזדמנויות ועוסק בנושאים כדוגמת חיי משפחה, מתן הזדמנויות לנשים ואמביציה, ובו בזמן מעורר את תאבון הצופים דרך דימוים מרהיבים של נופים ותבשילים.
טריילר – https://www.youtube.com/watch?v=JSJinAjb7T8
לאחר הסרט תתקיים שיחה בנושא “מבשלים סיכוי”
הילה אלפרט תשוחח עם השף פרנק אזולאי על קורות חייו האישיים, המקומות בהם המטבח פוגש את הרחוב ומה יש בו, בתמהיל עולם המסעדנות, שמתכתב בהצלחה מוכחת עם עולם הנערים בסיכון. בין היתר הוא יספר על מסעותיו בין פריז, ישראל, ניו יורק ואולפני הטלוויזיה, על קריירה ארוכה, מלאה בעליות ומורדות ועל שף אחד, מלא להט, המסתכל לחיים ביושר מוחלט. השף אזולאי נולד בפריז והיה חלק מחבורות הרחוב שלה, מהן המשיך לפנימייה של נוער בסיכון, כשלאחר כך עלה ארצה, שירת בצבא ובין לבין החל ברומן ארוך שנים עם המטבח, שבא לידי ביטוי בין היתר בשורת מסעדות שהפעיל, מיזמים קולינריים שלקח בהם חלק ותכניות בישול שבהן השתתף.
לצד השיח יוגשו מנות בהפתעה תוצרת המיזם הקולינרי המקורי בהובלת השף קובי קורלה ‘רובין פוד’, שעוסק בהצלת מזון.