פסטיבל צוללן הוא פסטיבל שנתי, שמאגד מופעי מחול ופרפורמנס בעלי קול בולט וייחודי מהארץ ומחו”ל, לצד שורה של הרצאות, אירועי שיח וסדנאות. הפסטיבל נמשך שלושה שבועות גדושים, ומתקיים במגוון חללים ברחבי תל אביב-יפו וסביבתה. פסטיבל צוללן מקדם מחול שנוצר עם מחשבה וחזון, ומקיים קשר בין המקומי והעולמי, ובין הבמה לבין המתרחש מחוצה לה. כמו בשש מהדורותיו הקודמות, גם השנה, יחשוף הפסטיבל את הקהל הישראלי בבכורה ליוצרים עכשוויים ומובילים, אשר כובשים ממש ברגעים אלה את במות העולם וקוטפים פרסים, זאת לצד בכורות של יוצרים מובילים מישראל.
נושא הפסטיבל השנה: Hypsteria! – ה”היפסטריה” היא הרגע שבו הדור מתעורר ומבין את הנקודה הקריטית שבה העולם נמצא. זהו רגע של דור שנודע עד כה באדישותו, ולפתע המגמה העכשווית שלו היא בחינה של התארגנות מחדש, שמתחילה בעשייה של “היסטריזציה” למציאות החיים המוכרת לו. אנו מפנים שאלות להורינו ולמקורות הסמכות שהכתיבו את חיינו, ומציפים באמצעים המועדפים עלינו את החרדות לקיומו של כל היקר ללבנו.
***
תכנית הפסטיבל
שבוע ראשון: 9-14 בספטמבר
ערב פתיחה: שני 9/9 בשעה 19:00, מובי: מוזיאוני בת ים, סטרומה 6, בת ים
בכורה!
לילך פנינה ליבנה (ישראל): “Secret Club”
ובמקביל: “”Performing Brands Alliance – בהשתתפות: Kok Schock | La Collectiz! | Diver Festival | Clipa/Bronz | 1:1 Center for Art and Politics | Non Image Club
הפסטיבל יפתח, וגם ינעל, עם מפגש פסגה של מותגי הפרפורמנס החזקים בעיר, אשר מלהטטים בין האמנותי לפוליטי, ובאופן חד-פעמי יפעלו יחדיו. לצדם תתקיים בכורה של יצירה חדשה מאת לילך פנינה ליבנה. במסגרת התערוכה המצליחה “המאמינים” המוצגת בימים אלה במוזיאוני בת ים, כוננה ליבנה את “הדבר” – פעולה אמנותית מתמשכת במוזיאון אשר הזמינה את הקהל להפוך לחלק מהיווצרותה, כדי לבחון איך אפשר להרחיב את המקום של האמנות בחיי הפרט. המופע ממשיך גם את נושא מחקרה של ליבנה במסגרת תנועת ה-Non-image, אשר מתמקדת בחוויה על פני הנראות.
בכורה עולמית!
וינסנט ריבייק (הולנד):
The Desire to Create Something That Already Exists“”
שני 9/9 בשעה 21:30 | רביעי 11/9 בשעה 20:00. מובי: מוזיאוני בת ים, סטרומה 6, בת ים
יוצר ופרפורמר צעיר ובולט אשר יצירותיו זוכות לשבחי הביקורות, והוצגו ברחבי אירופה. יצירת מקור עבור הפסטיבל, החוקרת מצבים קלאסיים שבהם יחסי הכוחות אינם מאוזנים.
עבודה זו תוצג כסדרה של שחזורים (re-enactments) של יצירות של ריבייק ושל אלמנטים ביוגרפיים שונים שלו ושל “תלמידים” בסדנה, כאשר מוסכם כי המשתתפים יכולים לבדות באופן חלקי קטעים בביוגרפיות האמנותיות שלהם. המופע יבחן את “הדברים הרבים שאנחנו בעת ובעונה אחת” — מורה ותלמיד, גורו ונוכל, ואת הריבוי שצופנת בתוכה הזהות של האדם היחיד.
לאחר המופע ב-11.9 – עדו פדר משוחח עם וינסנט ריבייק: הסכמה, פרפורמנס ועידן הפוסט-קוויר
בכורה!
ערן שני (ישראל):
Execution Series“”
שלישי 10/9 בשעה 20:30. מובי: מוזיאוני בת ים, סטרומה 6, בת ים
ערן שני נודע כרקדן ויוצר מחול בולט (להקת מחול בת-שבע, יסמין גודר ועוד), עד שהחליט לפני כעשור להתמקד בתחום האופנה, ועבד עבור בתי אופנה נחשבים בעולם. כעת חוזר שני לבמה עם יצירה שמטשטשת את הגבולות בין גוף לחלל, בין פרקטי לאבסורדי ובין יצירה להריסה, ומעמידה מעין ניסוי שנע על הציר שבין החד-פעמיות שבמופע לבין יצירת אופנה עילית.
בכורה!
אנאבל דביר (ישראל):
“7 INCH OF SLAM – The Full Body Soundscape“
חמישי 12/9 בשעה 20:30. תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
אנאבל דביר היא כוריאוגרפית ואמנית קול. היצירה שתעלה בבכורה היא כעין “אלבום מופע חי”, פסקול לגוף. שבע נשים פוגשות בין גופן לרצפה, מתפקד כאינסטרומנט המוקף בכלי נגינה ממשיים.
בכורה מחודשת
מיכאל גטמן (ישראל):
שישי 13/9 בשעה 14:00. תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
Am I“”
הרקדנית האגדית טליה פז בבחינה של צורות ביטוי שונות. באמצעות דה-קונסטרוקציה של מילות השיר המפורסם מתוך המחזמר “שורת המקהלה” למילים ומקצבי נשימה, מותחת פז את הגבול בין הגופני לבין הטקסט. מערך הכוחות שמתפתח על הבמה בין הגוף והטקסט, דוחף את פז לקצה גבול היכולות הפיזיות והרגשיות.
בכורה!
מיכאל גטמן (ישראל):
Phases“”
שבת 14/9 בשעה 20:30. תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
היצירה מגיבה למתח ולמערך היחסים שבין המעשה האמנותי לבין הפעולה היומיומית. תוך שימוש בשפה דו-משמעית, הוא מזמין אותנו לחקור את הפער שבין מושגים כגון תפיסה, כוונה ופרשנות – ויוצר מבנה כוריאוגרפי שנע בין עדינות לאלימות, ומהדהד מחשבות על אינטימיות וקונפליקטים.
מעבדת אמנים
14/9 בשעה 17:30. 1:1 מרכז לאמנות ופוליטיקה – השרון 4, תל אביב
Art, Morality and Getting into Trouble
#not.personal.not.even.political
בהשתתפות: אנדרו טיי, פרנסואה לאלומייר , קטרז’ינה שוגצ’ו, עומר קריגר ועדו פדר
שבוע שני: 16-21 בספטמבר
בכורה
בשמת נוסן (ישראל):
“מה נשמה”
שני 16/9 בשעות 19:00 ו-21:30 | רביעי 18/9 בשעות 19:00 ו-21:30. תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
ביצירה החדשה של נוסן, הפנים הופכים למסכה, הקול – לסאונד, ותנועות הגוף – לצורות דקורטיביות. הרקדניות לא מביעות את עצמן באמצעות המחול, אלא מפרידות עצמן ממנו. הן מתנתקות מההבעתיות של הפנים, התנועה והקול, ומעקרות אותם מהתפקיד הקלאסי של תיווך של תחושות פנימיות. במקום זה, האמצעים האלה בוקעים מתוך הגוף כאלמנטים פיסוליים, תחפושות, שבאמצעותן מורכבות פיגורות חדשות.
בכורה ישראלית!
דני נוימן (בלגיה/ישראל):
“הלסינקי”
חמישי 19/9 בשעה 19:00, תיאטרון תמונע – שונצינו 8 , תל אביב
כמו DJ טקסטואלי, נוימן ממקסס בין תמלולי שיחות יומיומיות, מחשבות תועות, פרטי מידע מיסטיים לצד מדעיים, סטטיסטיקות, רשימות יומניות, צ’אטים, קטעי יוטיוב, ציטוטי ספרים, מקטעים של מפגשים פסיכולוגיים… כל אלה מתערבבים יחד במונולוג אינטימי ומקוטע, שמהווה שיקוף של הדיסאוריינטציה ועומס המידע שחווה האדם בעולם העכשווי.
עדו פדר (ישראל):
“היכון!”
חמישי 19/9 בשעה 20:15 | שישי 20/9 בשעה 20:00. תיאטרון תמונע – שונצינו 8 , תל אביב
העבודה מציגה מעבר רעיוני מ”אייקון” ל”היכון!”. האייקון, הוא תנועה לעבר העבר, לדימויים חתומים שהגוף מצווה לשאוף אליהם. ההיכון! הוא תנועה לעבר ההווה, מתוך הנחה שכל הדימויים כבר מצויים בגוף. קבוצה בת תשעה רקדנים חוקרת פעולות איקוניות של אמנות הפרפורמנס – את האידיאל של הטמעת גוף האמן באובייקט האמנות. אותם רגעים מכוננים מתולדות הבמה הם כעת פעולת ההכנה של הדור הצעיר עבור עולם שדינו קריסה, משבר ואבדון.
– ניתן לרכוש כרטיס משולב לשתי היצירות ב-19/9 בעלות מופחתת.
בכורה ישראלית!
אנדרו טיי, פרנסואה לאלומייר , קטרז’ינה שוגצ’ו (קנדה/פולין)
Fame Prayer / EATING“”
חמישי 19/9 בשעה 21:00, תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
אנדרו טיי הוא איש מחול ופרפורמנס ממונטריאול. ביצירה זו חבר לאמן ויזואלי פרנסואה לאלומייר, גם הוא ממונטריאול, ולצלמת ואמנית הפרפורמנס קטרז’ינה שוגצ’ו מפולין. היצירה זכתה בפרסים שונים והציגה בפסטיבלים רבים ברחבי העולם. ביצירה זו, בודקים האמנים אידיאולוגיות של ספרי “עזרה עצמית” וטקסטים רוחניים של תרבות פופולרית. במקום להשתמש בחוקים ובפילוסופיות שלהם כהנחיות לחיים טובים, האמנים משתמשים בהם כאסטרטגיות לגוף וכוריאוגרפיה. היצירה מייצרת ניגוד משלים לתפיסה הרווחת של טיפוח עצמי (self-care), שמפצירה בנו לתקן את מה ש”לא בסדר” אצלנו.
לאחר המופע תתקיים שיחה עם האמנים בהנחיית לילך ליבנה
בכורה
אורי שפיר (ישראל):
“By-Passers“
שישי 20/9 בשעה 22:00 | שבת 21/9 בשעה 19:30. מרכז תרבות מנדל – התקומה 1, יפו
יצירה הבוחנת את ה-“לא-כלום” (Nothingness) כפוטנציאל פרפורמטיבי. זוהי עבודה המבקשת להיות תמיד בתהליך, ולהחליף את רגעי הידיעה ברגעים של התהוות. בו-בזמן, היא בודקת את האפשרות שההתרחשות העיקרית של המופע מתקיימת בעצם לצדו, ולא במרכזו. ” אנחנו רוקדים למרות הכוריאוגרפיה, ולא באמצעותה”.
בכורה ישראלית!
מיקלה ריצו (איטליה/הולנד):
“HIGHER“
שבת 21/9 בשעה 21:30, תיאטרון ענבל – מרכז סוזן דלל, יחיאלי 6, תל אביב
יצירה מצליחה בעלת קול רענן ועכשווי, אשר באופן יוצא דופן בתחום המחול, נרכשה לאחרונה בידי Stedelijk Museum Amsterdam כחלק מאוסף המוזיאון. מופע מחול מבוסס בהשראת חווית ה-clubbing וריקוד במסיבות ובמועדוני לילה. תופעה זו מגלמת ריקוד חברתי, ומציגה טכניקות, סגנונות והשפעות מגוונים וביטוי אישי. ריצו מפרש את כוחו של הריקוד לייצר קתרזיס כסוג של תפילה וחגיגה של הקיום, ומוצא במועדונים מקום לפעילות נעלה.
לאחר המופע: אירוע שיח: רותי דירקטור משוחחת עם מיקלה ריצו: מחול כמשהו ממשי בעולם וכאובייקט למכירה בעולם האמנות
שבוע שלישי: 24-28.9.19
בכורה
מאי זרחי (ישראל):
untitled“”
שלישי 24/9 בשעה 20:30 | רביעי 25/9 בשעות 19:00 ו-21:30. CCA – המרכז לאמנות עכשווית, צדוק הכהן 2, תל אביב
זרחי ממשיכה להעמיק את מחקרה ביחסים שבין גוף לסאונד, בין חומריות של תנועה לחומריות של צליל. על ידי מחווה חופשיה לאמן דן פלבין, העבודה ממקמת עצמה בין כוריאוגרפיה לשדה האמנות החזותית. ביחד עם המוסיקאי אלעד ברדס, זרחי יוצרת חלל מהדהד של דימוי וסאונד, כאשר הדימוי מתאחד, מסיט ולעיתים מתנגש עם סביבת הסאונד. העבודה מציפה שאלות לגבי המיסטי, הגופני והבלתי מובן דרך נקודת מבט אישית-נשית.
בכורה
נעה דר (ישראל):
“אינוונטר”
רביעי 25/9 בשעה 20:00 | חמישי 26/9 בשעה 20:00. סטודיו קבוצת מחול נעה דר – לסקוב 13, תל אביב
ב”אינוונטר”, נפרדת נעה דר מהחלל בו היא עובדת קרוב ל-15 שנים, אשר מיועד להריסה. היא מתחקה אחר התכנים החמקמקים שנוצרו בין קירותיו. היצירה מתבוננת על תוכנו של הבית הפיזי, היציב רק לכאורה, ועל ריבוי ה”בתים” חסרי הקירות שהכיל בתוכו. על הצורך להיאחז בממשי, ב”יש” שנשאר ושמעיד על הנעדר. על האופנים והרבדים השונים בהם יצירה מתקיימת בזיכרון, מתפרקת, ומתאחה לכדי יצירה חדשה.
בכורה
דני נוימן (בלגיה/ישראל):
“Walk In The Park”
רביעי 25/9 בשעה 21:00, תיאטרון ענבל (מרכז סוזן דלל) – יחיאלי 6, תל אביב
פרפורמנס-ספוקן-וורד מוזיקלי הומואי-קומי-מלנכולי. עם גיטרה חשמלית שקיבל מסבתו ניצולת אושוויץ, ועם מעוות קול, נוימן מלווה ומלחין קטעי יומנים, שברי מחשבות ואנקדוטות של שוטטות וזרות, תשוקה, כמיהה ליופי, חרדת סוף-עולם, ואת הבנאליות, הטמטום והמיסטיקה של חיי היום יום. ברוח שוטטות והתמסרות להסחת הדעת, המופע מנסה למצוא נחמה בסוג מסוים של מדיטטיביות היסטרית.
לילך פנינה ליבנה (ישראל):
Young Girls Wanna Dance Their Spirit
חמישי 26/9 בשעה 22:30 | שבת 28/9 בשעה 14:00. קריית המלאכה, תל אביב
המופע Young Girls Wanna Dance Their Spirit מבוצע על ידי חבורה של 10 נשים, רקדניות צעירות המבקשות לחקור את עצמן, את נראותן בעולם וגם את המיניות שלהן, לא מתוך הדימוי, ההמבט של האחר/ת עליהן, אלא מהתבוננות אמיצה פנימה – מהאינטימיות המפחידה לעתים, והמיניות הספציפית של כל אחת. המופע בודק אפשרות להיות רפלקטיביות על ולשתף את הנוכחים במהלכים פנימיים שמתרחשים בפנים, ובו בזמן לא להיות כבולות לנראות של דברים.
– בסיום כל מופע הקהל יצטרף אל הרקדניות למסיבה משותפת.
– המופע ביום שבת: לפני המופע יתקיימו סיורים מודרכים בקריית המלאכה בהנחיית לילך ורקדניות המופע, בתמיכת עיריית תל אביב-יפו – מנהל קהילתי אגף דרום מערב. לאחר המופע תתקיים שיחה על תהליך יצירת המופע עם לילך והרקדניות.
בכורה
אריאל כהן (ישראל):
“שמש אחת לכל 2019”
חמישי 26/9 בשעה 20:00 | שישי 27/9 בשעה 20:00 | שבת 28/9 בשעה 20:00. תיאטרון אלהמברה – המרכז לסיינטולוגיה, שדרות ירושלים 39, יפו
עיבוד מחודש לעבודה של אריאל כהן מ-2015. בטקס הזה שקורה סמוך לסוף העולם, כל האנושות רוצה לתת את זה. לתת את זה הכי טוב. אבל הם גם רוצים לתת את זה אחד לשני והם גם רוצים לקבל. להגיב. ההפעלה הזו היא שנותנת להם סיבה להיאחז. היא ששותלת במוחם פתרונות למצב העגום הזה של סמוך-לסוף-העולם.
3 יצירות בכרטיס אחד:
“Hypsteric Figures” – אירוע עבודות משך
שישי 27/9 בשעה 21:15 | שבת 28/9 בשעה 21:15. מרכז תרבות מנדל – התקומה 1, יפו
מרכז תרבות מנדל ביפו יהפוך למרחב מוזיאלי של יצירות, כאשר הקהל יכול לטייל ביניהן.
מופעים משתתפים:
בר אלטרס (ישראל):
Fuel” מצב תמידי”
שחרור האבנים הכבדות של הוודאות לגבי הגרסה הסופית של העצמי האמתי, מאפשר סחיבה חסרת פשרות של כלי נגינה כבד שלא יודע שהוא כלי נגינה.
בכורה
אסף אהרונסון (ישראל/גרמניה):
“Adam’s Uphole”
מחקר תנועתי בהשראת “גן התענוגות הארציים” של הירונימוס בוש, המבקש לערער על הדיכוטומיה בין טוב לרע ובין עונג לסבל. היצירה נוגעת ברצון לשמר את הניואנסים והמורכבות של גוף הפועל בצורה “חופשית” ולא מוגדרת מראש, גם כאשר מוצב בתוך כוריאוגרפיה.
בכורה
קימ טייטלבאום (ישראל):
“Main Heroine”
סולו לרקדנית עמית טינה. לוחמת סייבורג, נעה לנצח בעולם של רוחות וזכרונות, כמוזיאון חי.
היצירה היא צלילה לתוך דמות מתוך היצירה ‘עשתורת’ מאת קימ טייטלבאום ומורן יצחקי אברג’ל.
אירוע נעילה:
Performing Brands Alliance – מתארחים בסיינטולוגיה
-פה-פופ-הוליזם – שיחה עם מיכל הלפמן
שבת 28/9 בשעה 18:00, תיאטרון אלהמברה – המרכז לסיינטולוגיה, שדרות ירושלים 39, יפו
על הגג הכי יפה ביפו, במרכז לסיינטולוגיה, חברי ברית המותגים שפותחת את הפסטיבל ייקחו חלק בדיון עם הקהל, בהנחיית האמנית מיכל הלפמן והכוריאוגרף עדו פדר, על אודות פופ-פוליטיקה ופה-פוליטיקה – מתווה חדש לאמנות.
בהשתתפות: Kok Schock | La Collectiz! | Diver Festival | Clipa/Bronz |
1:1 Center for Art and Politics | Non Image Club
כרטיסים:
מופעים – 70 עד 125 ₪ חבילה של ארבעה כרטיסים – 340 רגיל, 280 לסטודנטים פס חופשי – 600 רגיל, 450 לסטודנטים אירועי פתיחה, סגירה, שיח ומעבדת אמנים – כניסה חופשית סיורים כוריאוגרפיים בקריית המלאכה – תשלום בהתאם לרצון ויכולת רכישה באמצעות האתר www.diverfestival.com