נושא הפסטיבל השנה: PrimiTV. בעיצומו של העידן הדיגיטלי ופלגנות מצד שלטונות העולם, פסטיבל צוללן מציע בחינה מחודשת של מעמד המחול כאמנות “פרימיטיבית”, רעיון שנזנח בשיח העכשווי. הפסטיבל מציע לשקמו באמצעות המושג PrimiTV – המחול כ”מסך” עתיק בתרבות האנושית שחי עד ימינו, ומציע, לצד ההתבוננות ב”מסך”, גם ראשוניות וקרבה בין גופים, מחשבות ורעיונות.
גם השנה, יחשוף הפסטיבל את הקהל הישראלי ליוצרים עכשוויים ומובילים, אשר כובשים ממש ברגעים אלה את במות העולם וקוטפים פרסים: וולמיר קורדיירו ומרסלה סנטאנדר קורבלן (ברזיל/צ’ילה/צרפת) – שיפתחו את הפסטיבל עם מופע שמשכתב את ארכיון התנועות והמילים של המחול המודרני;
ליג’יה לואיס (גרמניה/הרפובליקה הדומיניקנית) – שחוגגת את הגוף השחור ופורצת את גבולותיו ההיסטוריים; וסמירה אלגוז (פינלנד/הולנד) – פרפורמנס ווידיאו דוקומנטרי מטלטל שמתחיל מאונס שעברה, ולוקח את הקהל למסע בין שלוש יבשות, בניסיונה להשיב את כוחה אליה.
כרטיסים ומידע נוסף באתר: www.diverfestival.com
** תכנית הפסטיבל **
סופ”ש ראשון: 29.8-1.9
בכורה ישראלית!
וולמיר קורדיירו, מרסלה סנטאנדר קורבלן (צ’ילה/ברזיל/צרפת):
Volmir Cordeiro & Marcela Santander Corvalán (Chile/Brazil/France)
Epoch“”
רביעי 29.8 בשעה 20:00, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
קורדיירו, מהשמות הבולטים במחול הבינלאומי בשנים האחרונות, הוא רקדן וכוריאוגרף יליד ברזיל אשר חי ומלמד במונפלייה, צרפת, ובבלגיה. סנטאנדר קורבלן היא רקדנית והיסטוריונית ילידת צ’ילה שחיה, למדה ופועלת בצרפת ובאיטליה. יחד מפרקים השניים, באמצעות תרגילים, קטעי מחול היסטוריים וטקסטים על מחול ותנועה שנוצרו בידי נשים לאורך ההיסטוריה – ומעבירים את התנועות ואת המילים תהליך, שמשחרר אותן מהמקורות שהיוו להן השראה.
לאחר המופע תיערך שיחה עם היוצרים והקהל, בהנחיית שיר חכם
לקט יצירות – מספר 1
4 יצירות קצרות בכרטיס אחד. מאת: מור שני, תמר לם ודיוויד קרן, מירב דגן, אמיל לנג’ר (הולנד)
יום חמישי 30.8 בשעה 20:30, סטודיו פרסקו בתחנה המרכזית
יום שישי 31.8 בשעה 12:30, סטודיו פרסקו בתחנה המרכזית
מור שני (ישראל(:
“לאביזם: בעיית היותנו יחד”
עיבוד מחודש ליצירה שעלתה בהולנד, ועולה לראשונה בישראל. העבודה Love-ism היא פרי מחקר ארוך טווח, בהשראת הספר “אמנות האהבה”, מאת הפסיכואנליטיקאי והפילוסוף אריך פרום – אשר מציג את האהבה כמיומנות הניתנת לפיתוח. היצירה בוחנת את המנגנונים שמפעילים את הפוליטיקה של האינטימיות, על התפיסה של המוסכם, הנשגב והמגונה בין שני אנשים – ועל הנזילות שבין ההגדרות האלה. יוצר: מור שני | מבצעים: אלמוג קדרון, גל גורפונג
בכורה
מירב דגן (ישראל:(
“מחורבנת”
המחזור החודשי כמרחב אימונים מרחב של “חורבן” מחזורי, ידוע מראש – אך מפתיע בכל פעם מחדש. זהו רצון לכונן את גוף האישה כאתר ידע ממנו יש לשאוב תובנות חדשות, ואת המחזור כפלטפורמה דרכה אפשר להתבונן ולפעול בעולם בתקווה לעתיד טוב יותר.
בכורה ישראלית
אמיל לגארד (הולנד(
עבודת סאונד בתחנה המרכזית
תמר לם ודיויד קרן (ישראל):
“דוגווקרס” – “Dogwalkers”
יצירה בין מחול, פרפורמנס וקונצרט מוזיקלי. “במרחב הבימתי פזורים אובייקטים, ואלו, כמו התנועה, מקיימים יחסים עם הנרטיב הספק-פנטסטי-הומוריסטי וספק-החיים-עצמם שהולך ונפרש לאורך העבודה. נוצרת כך פרטיטורה של זוגיות – אהבה, כמיהה ופרידה, אשר ממוקמת על התפר שבין פרספקטיבת התודעה הרגשית, לחוויתו הפיזית של הגוף.” (עדית סוסליק, “העין העכשיווית”)
לקט יצירות – מספר 2
3 יצירות קצרות בכרטיס אחד. מאת: ענת דניאלי, אריאל ברונז, סיגל ברגמן
יום שישי 31.8 בשעה 21:00, מרכז תרבות מנדל – רחוב התקומה פינת התחיה, יפו
בכורה
ענת דניאלי (ישראל(:
“הטיפול”
ביצירתה החדשה, חוקרת דניאלי מצבים של קרבה אנושית וריפוי דרך עיסוק באירוטי ובפוליטי, בשלושה מצבים של קשרים אינטימיים: של מגע מענג, טיפול פיזי, והשלישי – של מופע. בשיתוף עומר עוזיאל
בכורה
אריאל ברונז (ישראל(:
Me2Much””
ניסוי פרפורמטיבי לטיפול בהטרדות מיניות
בכורה
סיגל ברגמן (ישראל(:
Revert to manual””
ריקוד-שיעור-פרפורמנס בהשראת הסולו של הכוריאוגרפית הנודעת טרישה בראון – “Watermotor”. ברגמן משתמשת ביצירה איקונית זו כמעין “אבן רוזטה”, באמצעותה ניתן לפענח את הסודות העתיקים של הקשרים בין מחשבה לתנועה. כך מציעה ברגמן דרכים להפוך תנועות אוטומטיות לתנועות מודעות, ואף מרפאות.
אירוע שיח: אמנות במרחב הבירוקרטי
בהשתתפות: דנה יהלומי, איריס לנה, שרון בר לב ואורחים נוספים
שבת 1.9 בשעה 19:30, מרכז תרבות מנדל – רחוב התקומה פינת התחיה, יפו
לקט יצירות – מספר 3
2 יצירות בכרטיס אחד. מאת: גלי קנר, בשמת נוסן
שבת 1.9 בשעה 21:00, מרכז תרבות מנדל – רחוב התקומה פינת התחיה, יפו
בכורה!
גלי קנר (ישראל/אנגליה(:
Beginning””
מופע סאונד וגוף רוקד.
בכורה!
בשמת נוסן (ישראל):
“בה זה”
“כשהבת שלי היתה בת שנתיים היא שאלה כל הזמן ‘מה זה?’. הכינו אותי לתקופת ה’למה’, אבל לא לפסקול בלתי-פוסק של ‘בה זה’. השאלה הכריחה אותה להגדיר הכל, כל הזמן. מה זה בעצם המחול שאנחנו מתבוננים בו? אני רוצה להשהות את הרגע בו הצופה מגדיר לעצמו במה הוא מתבונן, עד שהשאלה נעלמת”.
סופ”ש שני: 5.9-8.9
בכורה ישראלית
ליג’יה לואיס – ) Ligia Lewisגרמניה/הרפובליקה הדומיניקנית(:
Minor Matter“”
זוכה פרס Bessie היוקרתי להפקה מצטיינת
יום רביעי 5.9 בשעה 20:00, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
ליג’יה לואיס היא רקדנית וכוריאוגרפית עטורת פרסים נחשבים עבור עבודותיה, אשר מקיימות קשרים אדוקים עם אמנות והוצגו במוזיאונים ותיאטראות נחשבים ברחבי העולם, בהן גם ה-TATE Modern הלונדוני. הכוריאוגרפיה שלה בוחנת את הממדים החברתיים של הגוף, כאשר מופע זה הוא השלישי בטרילוגיה “כחול”, “לבן” ו”אדום”. ביצירה זו, משתמשת לואיס בצבע האדום למחשבות על אהבה וזעם. היצירה נעה בין שני מישורים: הגוף השחור, והקופסה השחורה, ומדגישה את מערכת היחסים שבין הגוף לבין החלל שמכיל אותו.
רעיון וכוריאוגרפיה: ליג’יה לואיס | ביצוע: קורי סקוט-גילברט, טיראן ווילמז, הקטור ת’מי מנקלה
בכורה ישראלית
סמירה אלגוז – Samira Elagoz (פינלנד/הולנד):
“Cock, Cock, Who’s There?”
יום חמישי 6.9 בשעה 21:30, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
יום שישי 7.9 בשעה 13:00, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
מופע דוקומנטרי העוסק באלימות ואינטימיות, שילוב ייחודי בין אמנויות הבמה לבין וידאו וקולנוע, למעין ז’אנר של “docu-fiction”. אלגוז, רקדנית, כוריאוגרפית, אמנית וקולנוענית זוכת פרסים, לוקחת את הקהל למסע חיפוש עצמי חוצה יבשות. אלגוז שואפת להשיב את כוחה לאחר מספר מקרי אונס שעברה. לשם כך, היא חוקרת את האפשרות למפגשים אינטימיים עם זרים מוחלטים, באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות, מסכים ועדשות. באמצעותם היא חושפת יחסים מגדריים אמביוולנטיים, תשוקה, כוח נשי, מבט גברי, וערבוב בין הווירטואלי לאמיתי. רעיון, ביצוע ובימוי: סמירה אלגוז
לאחר המופע של יום שישי – הקרנה ואירוע שיח: סקס, אמנות וסכנה בעידןme2 :
הקרנת הסרט: “הגברים שמעבר לגדר” (30 דק’) של אינס מולדבסקי, זוכה פרס בפסטיבל ברלין. אחריו תתקיים שיחה בהנחיית שיר חכם עם סמירה אלגוז, אינס מולדבסקי והקהל.
בכורה!
מיכל סממה (ישראל(:
“רטרוספקטיבה: הכנסת אורחים”
יום חמישי 6.9 בשעה 18:00, מרכז תרבות מנדל – רחוב התחיה פינת התקומה, יפו
יום שבת 8.9 בשעה 20:30, מרכז תרבות מנדל – רחוב התחיה פינת התקומה, יפו
פרויקט שנוצר במיוחד עבור פסטיבל “צוללן” ומותאם לחלליו השונים של מרכז תרבות מנדל ביפו. היצירה מוליכה את הקהל בין מספר עבודות, שחוקרות את מדיום המופע כ”אירוע חברתי” עם חוקיות שניתנת להפרה ולשחזור, ואפשרות לקרבה ולריחוק. הפקה משותפת עם מרכז תרבו מנדל.
יוצרת: מיכל סממה | בהשתתפות: עמר עוזיאל, כרמית בוריאן ומיכל סממה
לאחר המופע של יום שבת תתקיים שיחה עם חן תמיר, מיכל סממה והקהל
סופ”ש שלישי 12.9-15.9
אירוע שיח:
“פוליטיקה, רוחניות וחברה – איך לעשות אמנות?”
יום רביעי 12.9 בשעה 19:00, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
בהנחיית שיר חכם ובהשתתפות יונתן לוי ולילך ליבנה
בכורה!
שרון צוקרמן ויזר (ישראל):
“אדם וחוה”
יום רביעי 12.9 בשעה 21:00, תיאטרון ענבל, מרכז סוזן דלל
יצירה שחושפת מנגנונים ה”מחוברים” לפרפורמרים הנושאים אותם – אנושיים ואישיים כאחד. שני רקדנים בוגרים ומנוסים, רועים בתוך שדה הראייה הפרפורמטיבי, תרים אחר שטחים מתים ומנסים להחיות אותם. צוקרמן ויזר היא יוצרת, פרפורמרית, דרמטורגית המלווה תהליכי יצירה של יוצרים עצמאיים, והמנהלת האמנותית של המסלול ללימודי כוריאוגרפיה של מרכז כלים. מופיעים: שרון צוקרמן ויזר ומשה שכטר אבשלום
בכורה ישראלית
לי מאיר (גרמניה/ישראל):
“ליין אפ”
יום חמישי 13.9 בשעה 20:30, תיאטרון תמונע, רחוב שונצינו, ת”א
יום שישי 14.9 בשעה 20:30, תיאטרון תמונע, רחוב שונצינו, ת”א
הסולו “ליין אפ” בוחן את הזמן החולף לא כליניארי, אלא כמעין משטח דחוס ואינטנסיבי. על במה מלאה חפצי מתכת רועשים ובאמצעות תרגול של דיבור מופרז, מאיר פועלת מתוך מטרה לארגן באופן מוחלט אלמנטים שלעולם אינם בשליטתה המלאה. בתוך מצב זה, מושגים בסיסיים כמו “זמן” ו”תנועה” מופיעים במצבם העירום ביותר, ללא התחלה או סוף.
בכורה!
נעה דר (ישראל(:
“נוע-נוע”
יום שישי 14.9 בשעה 22:00, סטודיו קבוצת מחול נעה דר, “בית הסופר”, ת”א
יום שבת 15.9 בשעה 20:00, סטודיו קבוצת מחול נעה דר, “בית הסופר”, ת”א
עבודת סולו, דיאלוג בין רקדנית מבוגרת לרקדנית שהיתה לפני 20 וגם 40 שנה. השיח הנרקם ביניהן וההשתקפות שלהן אחת בשניה, מציפים תשוקה ראשונית ופשוטה לנוע, ועם התנועה – לעקוב אחר הזיכרון המוטבע בגוף. בין גוף לזיכרון מתקיים הדהוד בין יכולות למגבלות, ובין הבסיסי והאימפולסיבי למעובד ורווי הניסיון.
לאחר המופע: קוקטייל סיום הפסטיבל ואירוע שיח: מסקנות על המושג PrimiTV
בהשתתפות ד”ר רות אבליוביץ (אוניברסיטת חיפה), רן בראון והקהל