פסטיבל המשוררים במטולה, פסטיבל השירה היחיד בישראל, יתקיים זו השנה ה-18 במטולה בחג השבועות בין התאריכים 24-22 במאי 2015. הפסטיבל הוא ביוזמה, הפקה וניהול של בית הקונפדרציה ומנהלו אפי בניה ובתמיכתמשרד התרבות והספורט, קרן ברכה, מפעל הפיס, הרשות לפתוח הגליל, מועצת מטולה וחברת טבע. מנהלו האמנותי של הפסטיבל, זו השנה הרביעית, הוא המשורר, המתרגם, המוזיקאי וחוקר הספרות ד”ר אורי הולנדר.
השנה נושא הפסטיבל את הכותרת “כישופים” כשם שירה של דליה רביקוביץ שהלכה לעולמה לפני עשור. הפסטיבל שהפך לחגיגה השנתית של אוהבי השירה והתרבות בישראל יארח משוררים ישראלים ותיקים לצד צעירים ובמסגרתו יתקיימו ערבי מחווה למשוררים, מפגשים רב תחומיים, מופעי מוסיקה וכן האירוע השנתי של הענקת פרס “טבע” לשירה בסך 20,000 ₪ למשורר/ת בתחילת דרכם, בתמיכתה האדיבה של חברת “טבע”.
הכניסה לרוב אירועי הפסטיבל היא ללא תשלום למעט מופעי המוסיקה. לדברי אורי הולנדר, מנהלו האמנותי של הפסטיבל, “הפסטיבל יבחן את האופק שמציעה השירה העברית לקוראיה ואת האופן שבו יוצרת השירה העברית מציאות לשונית, שעשויה להפוך למציאות ממשית; מציאות שונה תכלית השוני מן המוכר והמייאש, מציאות שמגרה את בלוטות הסקרנות, המחשבה העצמאית והכמיהה אל הלא נודע”.
אירועי הפסטיבל:
במלאת עשור למותה של המשוררת דליה רביקוביץ, ישוחחו נסים קלדרון ואורי הולנדר על שירתה המוקדמת והמאוחרת של רביקוביץ ועל שירתם של משוררים אחרים כדוגמת נתן זך (המציין השנה 85 להולדתו) בהקשר של תפקיד השירה כמשקפת מציאות פוליטית-חברתית בישראל: האם שירתם מקבלת מציאות זו או מציעה מציאות אלטרנטיבית ואופק לשאוף אליו.
(23.5, בית הראשונים).
“להנביט קול בצמר גפן: שירה ומהפכה” – אירוע בהנחייתו של בני ציפר הבוחן את ייצוגן בשירה העברית של קבוצות שונות בחברה הישראלית (מזרחים, אשכנזים, נשים, דתיים) ושואל האם קבוצות היוצרות פרובוקציות מקבלות ייצוג הולם יותר ומהי משמעות הפרובוקציה בשירה. משתתפים: רועי חסן, יהודה ויזן ואילה בן לולו.
(23.5. בית הראשונים).
האירוע “ראינו שירת כוכבים” יוקדש למשורר אברהם חלפי במלאת 35 שנה למותו. בערב זה תשוחח המשוררת רחל חלפי (אחייניתו של אברהם) על שיריו ועל חידת דמותו, ושמעון אדף ויהודה ויזן ישפכו אור על עולמה השירי של רחל ועל המשחק והבדידות – הקווים המשיקים בין שירתה שלה לזו של דודה.
(23.5 בית הראשונים)
“שירה יכולה: מאחורי הקלעים”, אירוע ייחודי בו ייפגשו על במה אחת מראיינים בכירים חובבי שירה ותרבות: קובי מידן ויהודה קווה שיספרו ויחלקו עם הקהל סיפורים שונים וחוויות ממפגשיהם עם משוררים.
(23.5, בית הראשונים)
גם השנה ימשיך הפסטיבל במסורת ה “מדרשיר”: ארבעה מדרשים על עולמות שיריים ייחודיים שלא מרבים לדבר בהם: הרצאתו של פרופ’ שמעון זנדבנק, חתן פרס ישראל לתרגום שירה, שתעסוק במסע רב לשוני בין ביטויי העולם הפנימי לביטויי העולם החיצוני כפי שהם משתקפים בשירה המודרנית (22.5, בית שלום); ההרצאה “על גבולות השיר בימינו” של שמעון אדף, שתדון בשאלה מהו שיר בימינו (22.5, ספריית מטולה); הרצאתו של בנימין שבילי על הגבול שבין שירה לפרוזה ועל השירה כשטח ההפקר של השפה, המרחב הפתוח והמשוחרר ביותר שקיים באמנות המילים (23.5, בית הראשונים) והרצאה של המשורר והפרופ’ לאנתרופולוגיה וסוציולוגיה, זלי גורביץ’, שיציע בעקבות ספרו “חשבונו של קהלת” קריאה חדשה בספר מנקודת ראייתו כמשורר וכסוציולוג (24.5, ספריית מטולה).
במופע “משוררים מנגנים” יקבל הקשר בין שירה למוסיקה משמעות מיוחדת כאשר אורי הולנדר (פסנתר) ינגן ויקרא מתוך “ימי הקונסרבטוריון התל אביבי”, יקיר בן משה (גיטרה) ויותם חיימוביץ (סיטר) ילוו בנגינה את חתן פרס ישראל לשירה ארז ביטון, צביה ליטבסקי תשיר ותקרא שירים על מוזיקה, נסים קלדרון יערוך מחווה לספר “שירים לפסנתר יחיד” של אורי ברנשטיין וקובי מידן יקרא בליווי הרכב ג’אז משירי לאונרד כהן.
שני ערבים נוספים שישלבו שירה ומוסיקה יהיו: “בשיעור הבא נלמד ללכת”, מפגש בהנחיית יקיר בן משה המשלב ג’אז ושירה עכשווית ובועטת בהשתתפות שלוש משוררות בתחילת דרכן: דנה לובינסקי, מעין לוי בן סטון ואילה בן לולו (22.5, מועדון הקליק אלסקה אין) ומסע מוסיקלי-שירי בעולמות השירה והמשוררים עם הפסנתרן עמיר פדרוביץ’ (23.5, בית הראשונים).
בשני מופעי מוזיקה מרכזיים יארח השנה הפסטיבל שני יוצרים בעלי קול ייחודי בנוף המוזיקה בישראל: יאיר דלאל, מנגני העוד והכינור הידועים ביותר בסצנת המוזיקה האתנית בארץ ובעולם עם המופע “ואהבתָ”, המפגיש טקסטים יהודיים קדומים עם שירה עברית עכשווית ומביע כמיהה לאהבה, שלום, השלמה ופיוס. במופע ישתתף חתן פרס ישראל לשירה, ארז ביטון; ורונה קינן עם המופע האקוסטי “הקול שקורא לי”, שיציין עשור לאלבום הבכורה שלה. במופע היא תבצע עם ערן ויץ שירים חדשים לצד גרסאות למיטב שיריה ובהם “מבול”, “הריקוד המוזר של הלב”, “עיניים זרות” ועוד.
עוד בפסטיבל: “לילה קולנועי לבן” בסימן 20 שנה למותו של דוד אבידן (22.5. ספריית מטולה) ושחריות מוסיקליות מדי יום בבית הראשונים – בביצוע תלמידי הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה, תל אביב.ובאווירת חג השבועות יתקיימו תהלוכת חג הביכורים המסורתית במושבה מטולה ותיקון שבועות בהנחייתו של בנימין שבילי (ספריית מטולה 23.5).
שירה 2015, פסטיבל המשוררים ה-18 במטולה
פסטיבל השירה היחיד בישראל:
“כישופים”
24-22 במאי 2015
הכניסה למופעים ללא תשלום, למעט:
יאיר דלאל – 90 ש”ח מחיר מלא
רונה קינן– 90 ש”ח מחיר מלא