מאת: אורי שמש
הבית העגול
כתבה: לואיז ארדריץ’
הוצאה לאור: מודן.
מחיר בסימנייה: 68 ₪.
ספר מופת “רב שכבתי”. לכאורה, ספר על אונס בשמורה אינדיאנית בארה”ב. הנאנסת היא אמו של ג’ו גיבור הסיפור, אשת השופט האינדיאני בשמורה. לתועבה זו מצטרף בהמשך רצח, ותהליך הגילוי של המבצע או המבצעים. כמו באפוס יווני, יש המשך על קורותיהם של הגיבורים. הכתיבה והרקע אינם שגרתיים.
מדובר בשמורה אינדיאנית שלא בקשה להיות כזאת ונדחקה למצבה על ידי האדם הלבן. חלק באמצעים “חוקיים” כמו החתמת האינדיאנים שלא ידעו קרוא וכתוב, בעלי מערכת ערכים ותרבות של ריצוי הזולת, על “הסכם” שדוחק אותם ממקומם. כמו מערכת חוקים שתפקידם לדחוק את עקרונות היסוד עליהם מושתתת החירות האמריקאית (זכויות הפרט), וזאת בהתאם לטובתם של הלבנים או הקפיטליזם הדורסני. ולבסוף ניטרול הנשמה האינדיאנית ושלילת התרבות והפולחן. לטובת העליונות הגיזעית.
הספר מציג זאת בעלילה מרגשת. קודם בתחום הפרט: הספר מתאר בצורה ריאלית ונוגעת ללב, את השלבים אותם אימו של ג’ו עוברת לאחר האונס. מהתכנסות והתבודדות, פחד שמא התוקף ישוב, ובעיקר חוסר בטחון במה שהיו עוגנים בחייה כמו: ג’ו הבן, הבעל האוהב והסביבה שנשארה תומכת, ועד לבניה מחדש של חייה . מה שמוציא אותה מזה היא הדמות החריגה , אישה לבנה מכוערת העובדת בבית הדואר, שנזנחה על ידי משפחתה,ואומצה על ידי משפחה אינדיאנית .
האב , שהוא שופט מקומי, עומד במכלול לחצים:
א. התושבים של השמורה. ב. הלבנים שמערכת חוקים מדינתית ופדרלים מסרסים את סמכויותיו. ג. הרצון לשמר את מסורת אבותיו, מול המודרנה. הבן, ג’ו, חי את הונדטה. הצורך לנקום.הוא נתמך בחבריו ודמויות אחרות המתוארות בצורה נפלאה. אין לו בעיה עם המסורת, הוא חי אותה, מבין אותה ונושם אותה. המסורת מסייעת לו למצוא את דרכו . כל תוספת כאן מזיקה להנאה שבקריאת הספר.
האגדות האידיאניות שמובאות בסיפור, משתלבות נפלא בעלילה ובזמן הנכון. היהירות הלבנה והמעורבות בחיי התושבים, צצה מהיבטים שונים: החל מתחנת הדלק המנוהלת על ידם, השוטרים ואיש ה FBI שחוקרים , אולם אינם מועילים ועוד ועוד. הקריאה , דורשת סבלנות מהקורא. זה לא האיש שיוצא מהחלון ונכנס בדלת. כל דמות מקבלת מרחב ובמה כדי להראות ולהציג את יתרונותיה וחסרונותיה. בעצם, אין זה ספר מתח , אלא אפוס רב שכבתי. מהנה ומלא תובנות.
בסוף הספר יש נספח של ד”ר מיכל סגל ארנולד, המאיר את הרקע לספר. כשקראתי אותו, עברו בי שתי תחושות מנוגדות. האחת, שמחתי כי לא נחשפתי אליו בתחילה, וכך היתה לי הזכות לפענח תעלומה, אקלים חברתי והיסטוריה של האינדיאנים. האחרת הצטערתי כי לא היתה לי הזדמנות לקרוא לפני כן, ובזה לקבל יכולות להעמקה בספר. כך או כך הנספח מצויין ומשלים את תוכנו של הספר.
בקיצור, רוצו לקרוא את הסיפור, אבל תנו לו לחלחל בכם לאט , בזה תתענגו עליו יותר.
**
הסופרת לואיז ארדריץ’ גדלה בדרום דקוטה, בת תערובת של בני שבט אוג’יבווי עם אמריקנים וגרמנים. היא כתבה 14 ספרי פרוזה ושירה שזכו בפרסים חשובים. הבית העגול זכה ב-National Book Award היוקרתי לשנת 2012, תורגם לשפות רבות ושהה חודשים ארוכים ברשימות רבי־המכר.