מצפה שמיר ליד טורבינות קיבוץ מעלה הגלבוע: נתחיל את טיולנו במצפה שמיר סמוך לטורבינות הרוח וקיבוץ מעלה גלבוע. על הטורבינות תוכלו לשמוע ולהתרשם במרכז המבקרים הסמוך. במצפה שמיר נוכל להביט למלוא רוחב העין.
נראה היטב את הרי הגלעד, חלקו המזרחי של העמק על יישוביו, לצפון נבחין ברמת יששכר וכוכב הירדן ובדרום מערב בקיבוץ מירב ופסגת הר מלכישוע – שיא הגלבוע (538 מטר). המצפה מנציח את ערן ודובי שמיר, בן ואב שנהרגו בהפרש של 20 שנה. דובי בן קיבוץ שדה אליהו נהרג בתאונת אימונים כסמג”ד בחטיבת מילואים וערן נהרג בשנת 1997 בלבנון כסגן מפקד סיירת צנחנים, שניהם מאוהבי הארץ, רגביה ושיריה.
כאן גם מתחיל שביל העמק שאורכו 140 קילומטר, אנו נטייל במקטע אחד מיני רבים בואך עין מודע. נעקוב אחר השילוט של שביל העמק המלווה את קו הטורבינות דרומה. לאחר 200 מטר פונה השביל מזרחה וחוצה את הכביש לחניון אבינדב. נחצה את החניון ונתקדם דרך שער השמורה הממוקם בגדר.
ירידה מהגלבוע בשביל העמק במתלול אבינדב: מכאן מתחילה הירידה התלולה יחסית במתלול אבינדב במשעול יפיפה המשובץ מצוקים, פריחה בעונה והפתעות נוספות. לאחר הליכה נינוחה של קילומטר לערך נגיע לאוכף טופוגרפי ומכלאת בקר מעט מצפון לאוכף עץ חרוב גדול שניתן לשבת בצלו. ההליכה באזור זה מזכירה לנו את גבורתו של גדעון השופט, שנולד בסמוך בעיירה עופרה הנמצאת היום מתחת לכפר הערבי טייבה ליד רמת צבי, גדעון ממיין את חייליו בגלבוע ולאחר לילה ללא מים בגלבוע הוא מוריד אותם למעיין חרוד ועורך בו במקום את מבחן המלקקים. לאלו ששמרו על כבודם ועל המתח המבצעי שלהם ניתנת הזכות להימנות עם הגדוד המובחר של גדעון.
בהמשך מלמד אותנו גדעון כיצד עושים מלחמה בתחבולות –הוא מסתער על מחנה מדיין עם שופרות ולפידים ומקים המולה רבה, בה הוא מניס את המדיינים לעבר הירדן.
בתוך נחל צביה: מהחרוב הנהדר ממשיכים במגמת ירידה ברורה לאורך גדר בקר. בשלב מסוים פוגש השביל הצר שבו ירדנו את נחל צביה החותר בתוך סלעים קשים ויוצר מאין קניון קטן המלווה בגבים ומפלים ומחייב אותנו המטיילים לחשיבה יצירתית – מתי ניתן לעקוף ומתי נכון לרדת במפל עצמו. בכל מקרה, שביל העמק עושה עבורנו את ההחלטות פשוטות יותר…
בין פרדס ואיקליפטוס: עם סיום הירידה והיציאה מהנחל אנו פונים שמאלה וצועדים במקביל לפרדס מקומי. עם היציאה לעמק אנו צופים במעשה האדם במקום: כמעט כל חלקת קרקע מעובדת, כמעט כל פיסת אדמה צבועה בצבעי הגידול או בצבעי האדמה המקומית. אכן, פסיפס מרהיב שבבסיסו תרבות אנושית מפותחת ומשגשגת.
נמשיך לאורך הפרדס ובקצהו נפנה מזרחה עם סימון השבילים של שביל העמק. בסמוך לעמוד קו מתח גבוה שהוקם כאן על מנת לחבר את פרויקט האגירה השאובה לרשת החשמל הארצית. אנו צועדים בבטחה לאורך שדרת אקליפטוסים מזרחה עד לצומת עם תעלת מים. כל הפיתוח החקלאי שאנו רואים בדרכנו הוא פרי המאמץ והגבורה של חלוצי העמק, שידעו ימים לא קלים בהם התמודדו – ויכלו – לתנאים הקשים ששררו כאן החל משנות ה 20 של המאה הקודמת.
מסיימים בעין מודע: מכאן קצרה הדרך לאורך תעלת המים לכיוון עין מודע. מעט לפני ברכות הדגים נפנה שוב מזרחה ונתקדם לריכוז האקליפטוסים הסובבים את עין מודע. נקיף חלקת שדה ונגיע לשער האחורי של עין מודע שהוא בעצמו מעיין המורכב ממספר נביעות.
פרטים טכניים: אורך הטיול 4 ק”מ. משך הטיול 3-4 שעות למשפחה. רכבים –יש צורך בהקפצת רכבים לפני תחילתו. יש להצטייד ב 2 ליטר מים לאדם. שימו לב: נקודת הסיום בעין מודע מרוחקת 400 מ’ מהנקודה בה ניתן להשאיר רכב.
(הצעת המסלול: נפתלי רזינקוביץ, “אזולאי אנד מור”…)