Image default
מה חדש

לחובבי אמנות הצילום: “ישראל בעין חדשה” – תערוכת צילומים בבר אילן

צילם: לאוניד פדרול
צילם: לאוניד פדרול

השנה, 2016, מציינים עשור לקיום הפסטיבל לצילום אמנותי של עולים חדשים ותושבים חוזרים, “ישראל בעין חדשה”, הנתמך בידי משרד העלייה והקליטה, אשר הכיר בהם כאמנים מקצועיים מצטיינים. הפסטיבל ייפתח ב’מגדל שלום’ ויוצג בהמשך בגלריית הספרייה המרכזית באוניברסיטת בר-אילן.

מקורו של הפסטיבל בשנת 2007 בכיתת-אמן של הצלם לאוניד פדרול, שתמונות נבחרות של משתתפיה נתלו בתערוכה “קהילה מתחת לעצי דקל” בין דקלי פארק הירקון. הפסטיבל שצמח מהאירוע היה הראשון שהוקדש ליצירות של אמנים-עולים, המתמקדות במדינת ישראל, ביתם החדש. מאז הוא הפך למסורת ומתקיים מדי שנה בחללי תצוגה קבועים. תמונות נבחרות מהפסטיבלים מוצגות על-ידי ארגון “נתיב” במדינות ברית-המועצות לשעבר.

פסטיבל זה הוא היחיד מסוגו לא רק בגלל התחום שבו הוא עוסק, אלא גם בגלל תנאי ההשתתפות: ההשתתפות, הדפסת העבודות והקטלוג אינם כרוכים בתשלום עבור משתתפי הפסטיבל. בפסטיבל מוצגות עבודות מארכיון הפסטיבל 2007-2016.

בפסטיבלים הקודמים הוצגו מאות עבודות ברמה אמנותית גבוהה, רבות מהן של צלמים מהפריפריה. הודות לעבודת הנמלים של המארגנים ומסירת הקטלוגים שפורסמו לספרייה הלאומית בירושלים, נצרבו שמותיהם של אמנים רבים בתודעה התרבותית הישראלית והם זכו בהמשך בפרסים גם בתערוכות בינלאומיות. במסגרת הפסטיבלים נערכו כיתות-אמן בהשתתפות הצייר מיכאל גרובמן (אמנות קונצפטואלית), עמנואל אוגדן (צילומי בלט), הצייר אנדריאן ג’ודרו, לאוניד פדרול (צילומי פריטים מוזיאליים), ועוד.

צילום: ולדימיר גרשטיין
צילום: ולדימיר גרשטיין

בפסטיבל השנה מציגים 30 אמנים-עולים ותושבים חוזרים ממדינות שונות, שהשתלבו בעולם התרבות הישראלי. תודה מיוחדת למשרד העלייה והקליטה התומך בהם ומסייע מדי שנה לפרויקט מוצלח זה, באמצעות המרכז לקליטת אמנים-עולים ותושבים חוזרים, ולעיתון “עולם הצילום”, התומך באירוע מדי שנה. הפסטיבל אורגן בידי לאוניד פדרול, מנהל; אלינה קביטקובסקי מסוכנות “קביטקובסקי ארט”, מפיקה; ויוליאנה גורקורוב, מנהלת אמנותית.

ניסים סנואה, מנכ”ל כתב העת הישראלי “עולם הצילום”, ציין בביטאונו לרגל פתיחת הפסטיבל התשיעי, כי למעשה לפני הקמת המדינה לא עסקו יהודים בצילום אמנותי אלא רק בתיעוד ובהנצחה של הפעולה הציונית. בזכות הפסטיבל, לאמנים-עולים ניתנה הזדמנות להציג את עבודותיהם בבמות חשובות, כגון משרד החוץ, הכנסת, הגלריה של אוניברסיטת תל-אביב, מוזיאון ערד והגלריה ב’מגדל שלום’.

יוזם התערוכה לאוניד פדרול מציין: “עם עלייתי ארצה ב-1994 התקיימו תערוכות צילום של עולים רק במקלטים. במהלך כיתות האמן שקיימתי הכרתי אמנים מוכשרים ממדינות שונות של ברה”מ לשעבר. הקמת הפסטיבל אפשרה לאחד אמנים אלו עם אמנים מכל העולם: ארה”ב, אוסטרליה, אנגליה, צרפת, גרמניה, ברזיל, ארגנטינה, קולומביה, ספרד ועוד. פלטפורמה זו אפשרה לאמנים להכיר אחד את עשייתו של השני ולהחליף ניסיון.

צילום: יוסף שלסט
צילום: יוסף שלסט

עם השנים עורר הפסטיבל עניין בקרב הציבור הרחב, הפך לחלק מהתרבות הישראלית והחל לזכות בסיקור תקשורתי: ערוץ 10, ynet ועוד. כולי תקווה כי הפסטיבל ימשיך לצמוח ובשנה הבאה יוצג במוזיאון. זאת ועוד ברצוני לפנות לאחראי הרכישות במוזיאונים ולעודד רכישה של יצירות צילום אמנותי של אמנים עולים לשימור ולתמיכה באמנים. אני מאמין שיש חשיבות גדולה לתמוך בצילום האמנותי, שאינו מסחרי, ולשמרו למען הדורות הבאים בדומה למוסיקה ובלט קלאסיים.”

אירוע הפתיחה יתקיים: ביום שישי, 30 בספטמבר 2016, בשעה 12:00 במגדל שלום, אחד העם 9, תל אביב. התערוכה עצמה מתקיימת בגלריה באוניברסיטת בר אילן. הגלריה פתוחה לקהל ללא תשלום. שעות פתיחה:  א’ – ה’: 10:00 – 17:00 ערבי חג וימי ו’: 10:00 – 13:00

 

אולי תאהב\י גם:

“אמסטרדם בלוג” – מסע בפנטזיה על לידה מחדש

איטו אבירם

נוצץ ומסוכן בברודווי – בקפה תיאטרון הקאמרי

איטו אבירם

מישראל למילאנו ב”וויז אייר” – קו יומי חדש מושק ב- 17 ביולי

איטו אבירם

הגב לפוסט

דילוג לתוכן