מרחוק נראה כפר הנוקדים כמו חזיון תעתועים בלב מדבר. עירומו של מדבר יהודה מקיף את הכפר הבדואי מכל עבריו, ומראה התמרים המיתמרים מבין האוהלים וגדרות העץ חובר לריחם של הגמלים והעיזים, החובר מצידו אל ריחות הבשרים המועלים על זבח לכבוד תאוות הבשרים של המטיילים.
כפר הנוקדים, כמעט בסופה של הדרך המסתיימת ללא מוצא בצידה המערבי (הקל יותר לטיפוס) של המצדה, הוא מקום מפלט אידאלי לשוחרי הנופש המדברי, היבש והמרוחק. אפשר לשכוח מהסלולרי כאן, כי הקליטה היא אופציה בלבד, לרוב לא ממומשת. גם הגלישה באינטרנט איננה אפשרית רוב הזמן. זאת, למרות שבמרחק רבע שעה נסיעה, במעלה הדרך , מחכה העיר ערד.
אבל לנו, שרצינו חופשה במדבר, לא היתה שום סיבה להזדקק לחנויות הבגדים, לרשתות המזון או למגרשי החנייה הענקיים שבקניונים החדשים של ערד. אנו, כמו רוב האורחים הפוקדים את כפר הנופש, חיפשנו את הניתוק, את הבריחה, ואת טעם החופש, הנופים הפתוחים והאוויר היבש. ואלה היו בשפע, מקיפים מכל עבר, קורצים ומתעתעים: “בוא נא הלך”, הם קראו לנו בלא קול, “קח תרמיל, אל תשכח מים, וצא אלינו. אל הר הקנאים, אל בריכת צפירה, או סתם, אל מישורי האבנים וגאיות רכים הנהפכים באחת לקניונים עמוקים ומפותלים.
נוסחת האירוח של כפר הקנאים דומה שנתפרה במיוחד למטייל הישראלי. והוא, מצידו, משיב לה באהבה גדולה. עובדה שאל המקום הזה, בחופשות החגים או פסח, ובעונות השנה הלא לוהטות, רוצים להגיע הרבה יותר מטיילים מאשר הכפר יכול להכיל. והאמינו לנו – יכולת ההכלה של הכפר, בעיקר במאהלים הבדואים הגדולים ובסוכות האירוח, היא גדולה במיוחד ומגיעה עד מאות רבות של אורחים.
אותה נוסחת קסמים כוללת שלושה מרכיבים לא סודיים בכלל: ראשית – גמישות באפשרויות הלינה: ניתן ללון כאן בחדרי צימרים נוחים, בסוכות אירוח שהן “כמעט” כמו צימרים או על גבי מזרונים הפרושים בתוך מאהלים בדואים נרחבים, מוגנים, מחוממים או ממוזגים בהתאם לעונות השנה.
מרכיב נוסף הוא האוכל. הכפר מציע ארוחות בוקר וערב מלאות בסגנון בדואי. אלה כוללות סלטים כיד המלך, תוספות מגוונות והעיקר – מגוון של בשרים. ונא לא לשכוח את הקינוחים הכוללים עוגות ערביות, מיני תרגימה ברמות מתיקות שונות ועוד לא הזכרנו את התה והקפה הבדואים בקומקומים הגדולים, המחכים לאורח על כל צעד ושעל ומזמינים אותו ללגימה בלתי פוסקת לאורך כל שהותו בכפר.
המרכיב השלישי באירוח כולל את הפעילות המדברית. רוב האורחים, אכן, מגיעים לכאן רק כדי ללון, ובעיקר כדי לצאת מכאן אל האטרקציות המדבריות השונות המקיפות את הכפר. החל מהמצדה וים המלח הצמוד (אם כי הגישה במכונית אל ים המלח מאלצת נסיעה חזרה,דרך ערד) דרך טיולים רגליים מומלצים אל נופי מדבר, ערוצי נחלים וגבי מים שוקקים, וכלה בסיורי גמלים וחמורים ובמסלולי רכיבה על אופניים, שאותם ניתן לשכור במקום.
כפר הנוקדים הוא תערובת מרתקת של אוהלים, סוכות וחדרים, המופרדים ביניהם בגינות נוי ובשטחים פתוחים הפנויים למשחק וחופשיים מסכנות כלי רכב. אם חשקתם להבעיר אש – מיד יגיע אחד מעובדיו הבדואים הרבים של המקום ויניח לפתחכם חצי חבית ובצידה עגלה עמוסת זרדים וגזעי עצים. לכם נותר רק להבעיר את האש וליהנות מחומה. רציתם לארגן ערב שירה? בוודאי שתוכלו לעשות זאת באחד מהאוהלים הרחבים יותר, על גבי השטיחים ובצד השולחנות הנמוכים, הרחבים. את התה והקפה, עם העוגות הערביות כבר ידאגו המארחים להביא.
בתי ואני הגענו אל כפר הנוקדים בגפנו. בערב הראשון הוקסמנו לגלות את קבוצות הצעירים היהודיים מ”תגלית”. מאות צעירים וצעירות מקהילות יהודיות ברחבי העולם, המגיעים לארץ לטיול ראשון מסוגו, החושף אותם לארץ מכורתם הלא נודעת, ונוטע בהם קנאה לא מוסתרת בישראלים, שזכו להיוולד בארץ שהם מהווים את רובה המכריע.
אלא שדי מהר דגדגה בנו תחושת קנאה קלה באורחים האחרים של המקום, שהגיעו לכאן בהמוניהם. משפחות משפחות, קבוצות קבוצות, ערב רב של גברים, נשים וטף. ואכן, דומה שהמקום מתאים יותר למשפחות ולשבטים, לקבוצות או לחברים ופחות למשפחה הבודדת או לזוגות רומנטיים. היו שם משפחות עם ילדים קטנים ובצידם קבוצות בני 50+ שהגיעו עם אופניהם ותכננו “לקרוע” את השטח”.
אותנו שכנו מארחינו באחד מחדרי הצימרים המעוצבים. החדר כלל מיטה זוגית, מיטת דו-קומתית, חדר אמבטיה ועוד מיטה בודדה, והיה מעוצב בסגנון שדיבר אל לבנו. אלא שחדר זה היה חלק מקבוצה בת ארבעה חדרים שנפתחו אל חצר פנימית משותפת. זו התמלאה מאוחר יותר בהמולה עליזה של ילדים במגוון גילאים, שהגיעו עם הוריהם בקבוצה בת שלוש משפחות צעירות מקיבוץ נחשון. אלה הניחו לילדיהם לשוטט חופשיים עד שעה מאוחרת, ואנו – שרצינו לישון, נאלצנו להאזין בעל כורחנו למצהלות שהתערבבו בקולות הבכי של הקטנים, שהופרו מדי פעם בניסיונות להיכנס לחדרנו, כנראה מתוך מחשבה שזוהי הדלת של אחד מחדריה של הקבוצה.
אמנם, שכנינו טרחו להזמין אותנו להצטרף אליהם לשירה בציבור שהם ארגנו עם ילדיהם, והיו נחמדים וחביבים מאד כלפינו, אך מה לעשות, וכל אלה דווקא העצימו את תחושת הבדידות, שהיתה יותר מנת חלקי מאשר מנת חלקה של בתי. היא דווקא אהבה לשוטט בתוך הכפר, הרבתה לצלם ולהסריט את המראות, ונהנתה במיוחד מהרכיבה על הגמל ומהטיול הרגלי אל בריכת צפירה. גם זמן האיכות הבלעדי בחברתו של אביה נעם לה, אף כי אין לי ספק שאם אחיה או מי מחברותיה היו מצטרפים אליה לחופשה – היתה הנאתה גדולה שבעתיים!
חדרי האירוח נוחים ונעימים, בזכות העיצוב הכפרי הייחודי. בכל חדר מזגן מקרר ומחמם וערכת קפה ותה. יש מגבות, מים חמים זורמים בברזים והעדרה של הטלוויזיה הוא רק לטובה. אולם העובדה שכל הרהיטים – כיסאות ושולחנות – בתוך החדר ובמרפסת הפנימית היו ממוסמרים ומוצמדים למקום בלא יכולת להזיזם נראתה לנו מוזרה ולא מובנת. כשבתי רצתה לקרב מעט את הכסא המרוחק אל השולחן בתוך החדר – היא לא יכלה לעשות כן. כל ניסיון להזיז מעט את השולחן הקטן, כך שנוכל לאכול לידו בנוחות – נכשל. אמנם, קיבלנו מהנהלת הכפר הסברים מלומדים על אופיים של הישראלים, האוהבים לקחת רהיטים למקומות שלא נועדו להם, כשהם משאירים אותם הרחק מהחדר, על הגגות וסתם מוטלים בשטח. אולם נראה לי כי בכפרי נופש ובמלונות כפריים אחרים בישראל מתמודדים עם הבעיה הזו די בהצלחה, בלי להצמיד את הרהיטים אל מקומם.
סוכות האירוח, הזולות יותר מהחדרים, מציעות כמעט את כל הפינוק והנוחות שיש בחדרים. זוהי צורת אירוח מקורית ומפתיעה, ומתאימה למשפחות ולקבוצות גדולות יותר. בכל סוכה יכולים להתארח בקלות שמונה אנשים, על גבי מיטות. השירותים המשותפים נקיים ומטופחים ובכלל, דומה שהעובדים הבדואים הרבים, שרובם מתגוררים בבתים הפזורים מסביב לכפר, מצליחים לעשות עבודה טובה ומסורה, מעל ומעבר למקובל במקומות אירוח דומים. עוד הפתעה מרנינה שגילינו בסוכות האירוח – בתי עץ מוגבהים, הנובטים מתוך חצרות הסוכות, הצופים אל הנוף ומציעים ערסל למרגוע והרבה נוף.
כאמור, הכפר זוכה לפופולאריות רבה. באמצע השבוע מגיעים אליו בעיקר קבוצות מאורגנות, כיתות בתי ספר בדרכם אל מצדה וימי גיבוש חברתי למקומות עבודה. אלה יכולים ליהנות ממגוון סדנאות קיימות והפעלות ייחודיות אחרות. סופי השבוע שייכים יותר למשפחות. ניתן לקיים בכפר גם אירועים חגיגיים בסגנון בדואי.
כפר הנוקדים. טלפון: 08-9950097 פקס: 08-9957326
מען למכתבים: ת.ד 1568 ערד, 8911501 דוא”ל: kfar@khn.co.il
אוגוסט של מטאורים ב”נוקדים עם כוכבים”:
פסטיבל המטאורים הותיק והמבוקש של כפר הנוקדים “נוקדים עם כוכבים” חוזר בפעם השישית והוא יתקיים במהלך שלושה סופי השבוע הראשונים של חודש אוגוסט 2022
בפסטיבל: מטר מטאורים מרהיב | חוויה מדברית לכל המשפחה | דוכני יצירה | פינת חי וגמלים | שוק שקיעה ססגוני | דוכני אוכל | שוק יוצרים מקומיים | מתחם המים המשודרג “נוקדים ומתרעננים” | מופעי מוזיקה איכותיים | מסיבה עם די ג’יי מקפיץ | סדנאות לילות “מסע בין כוכבים” | סיורים בעקבות חיות הלילה | ועוד מגוון טיולים ואטרקציות באזור כפר הנוקדים. בתאריכים ב- 5/8 , 12/8 , 19/8.
לקראת עונת המטאורים ששיאה מידי שנה במהלך חודש אוגוסט, מקיים כפר הנוקדים זו הפעם השישית את “פסטיבל נוקדים עם כוכבים”. מדובר בפסטיבל חווייתי לכל המשפחה המתקיים במדבר הפתוח, בו השמיים נקיים ורחבים ובזכות כך ניתן לראות גשם של מטאורים עם זיהום אור מינימלי.
פסטיבל “נוקדים עם כוכבים” יתקיים במשך שלושה סופי השבוע הראשונים של חודש אוגוסט, בתאריכים ב- 5/8 , 12/8 , 19/8, והוא מתחיל מידי סופ”ש בשעות אחר הצהריים מלווה במוזיקה בכיכר הכפר. עוד בפסטיבל: סדנאות ליליות “מסע בין כוכבים”, סיורים בעקבות חיות הלילה, דוכני יצירה ושוק יוצרים מקומיים, שוק שקיעה ססגוני ודוכני אוכל, מתחם המים המשודרג “נוקדים ומתרעננים”, מופעי מוזיקה איכותיים ומסיבות עם די ג’יי שיקפיץ את האווירה עם מוזיקה טובה להשלמת אווירת הפסטיבל המדברי.
פסטיבל “נוקדים עם כוכבים” מתחיל אחר הצהריים עם מוזיקת צ’יל-אאוט בכיכר הכפר, בהמשך יתקיימו דוכני יצירה (בתשלום נוסף), פינת חי וגמלים, שוק שקיעה ססגוני עם דוכני אוכל טעימים, שוק יוצרים מקומיים (בתשלום). מתחם המים של הכפר “נוקדים ומתרעננים” אשר עבר שדרוג איכותי ובו נדנדות ומשחקי כדור, מוזיקה טובה, מתזים, מערפלים, שכשוכית קטנה ומפל מים לאווירה הצוננת, פינות זולה מאווררות, אווירת צ’יל ועוד המון הפתעות טובות המחכות לבאי הפסטיבל. לפני שקיעת החמה כשכל המדבר נצבע בכתום יתקיים מופע מוזיקה איכותי של ההרכב “שיוואני” ולאחר מכן מסיבת דיג’יי מקפיצה ומרקידה לכל המשפחה.
עם חשיכה יוצאים המבקרים ל”מסע בין כוכבים”- סדנת הכרות עם שמי הלילה בה למדים המטיילים על הכוכבים, הירח, מטר המטאורים של חודש אוגוסט וגרמי שמיים נוספים. בהמשך יתקיים סיור לילי מודרך קצר לגילוי קסם המדבר ובו מתחקים המשתתפים אחר חיות לילה מקומיות והסודות הכמוסים במדבר.
במקביל במתחם הצפייה יפתח מתחם טלסקופים קטן לסקירת גרמי השמיים המיוחדים שנלמדו בסדנה (חשוב לציין כי לא רואים מטאורים בטלסקופ). בשיא הלילה, במקום הסמוך לכפר, מחכה למבקרים מתחם חשוך ומפנק לצפייה במטר הפרסאידים (שמו של מטר המטאורים) שישטוף את שמי המדבר. זה המקום לבקש אין ספור משאלות ולהתכסות בשמי הקטיפה המדבריים.
אוהבים את האזור? מה דעתכם על חופשה משפחתית במלון אירוס המדבר בירוחם: מסלולי טיולים, אטרקציות, מסעדות ופעילויות בנגב הצפוני