התרשמה וכתבה: שירה טמיר *
** בסוף הכתבה: כל המחירים (כניסה, ציוד, שיעורים), כל האטרקציות לכל עונות השנה, שעות פתיחה וקישורים. **
מה עולה לכם בראש כשאומרים חרמון? לי עולים בראש פקקים, פקקים ועוד קצת פקקים. אני מדמיינת המוני אדם עטים על ההר המסכן מיד עם תחילת השלגים – כדי ליהנות מהלבן-הלבן הזה, וממשיכים להתבוסס בו עד שהגוון הלבן משתנה סופית לגוון בוץ, שניים-שלושה שרבי פברואר לאחר מכן.
החרמון של עונת החורף (בניגוד לזה של עונות אחרות בשנה) זוכה לא פעם לסיקורים לא מחמיאים, שאינם עושים עימו חסד. לכולנו ישנה תמונה מוכנה בראש, ובה נראה טור מכוניות אינסופי של אנשים שהגיעו מכל רחבי הארץ, המוכנים להמתין שעות על גבי שעות רק כדי לזכות לפיסת שלג.
לכן, ההחלטה לנסוע לחרמון עם כל בני המשפחה (בן זוגי, אני ושלוש בנות – 11, 7, 3) הייתה מבחינתי מעשה אמיץ במיוחד, והסכמתי לעשות זאת בתנאי שנגיע ביום חול. אלא שמסתבר שלא רק אני צפיתי בסיקורי החרמון, שגרמו לחרדת המונים, וכך גם לא הייתי היחידה שהגתה את התוכנית ה”גאונית” להגיע ביום חול, מתוך מחשבה שההר יהיה כולו שלנו. אלא שכבר בכניסה להר הוסבר לנו שבתקופה זו מתחלפות לעיתים היוצרות וכעת דווקא באמצע השבוע עלולים להיות יותר אנשים, עקב הגעת קבוצות. שומו שמיים.אבל ביום שמש נפלא כמו שזימן לנו הגורל, לא נתנו לדבר פעוט ערך כמו המוני בית ישראל מלעצור בעדנו. חמושים בכל בגד חם אפשרי שהצלחנו למצוא (כולל חליפות תרמיות לילדים מאחותי, שרכשה אותם כשהתגוררה בבוסטון בקור כלבים של מינוס 10 מעלות וצפונה), יצאנו לגלות מחדש את הר החרמון.
יש משהו כל כך ישראלי במקום הזה, שלכל אחד כמעט יש זיכרונות ממנו מילדותו. בצד זיכרונות יפים, חלק מהזיכרונות טראומתיים וקשורים לקור עז ולחוסר מודעות של ההורים (לפחות בשנות השבעים) לגבי כללי בטיחות / התגוננות מקור/ עליה ברכבל ללא כפפות וכו’. ועדיין, משהו בביקור באתר כשאני אימא עם ילדיי מיד מחמם לי את הלב. אולי הזיכרונות הקולקטיביים האלו עוזרים להבין את הבהלה לשלג ולחרמון שמתרחשת מדי שנה עם בוא עונת השלגים.
אז מה עושים אחרי שמשלמים בקופות, מחנים את המכונית, לובשים את כל הבגדים והאבזרים הנחוצים ומדדים, סוף סוף, אל משטחי השלג? אנחנו העדפנו להתחיל עם מזחלות האקסטרים, לא לפני שהקמנו איש שלג בכישרון לא רב במיוחד. העיקר שזכרנו להביא גזר.
מזחלות האקסטרים
מזחלות האקסטרים ממוקמות על מסילה מיוחדת במורד ההר, ומיועדות לילדים מגיל 3 ומעלה. המתקן מזכיר רכבת הרים בחיק הטבע, בה תנועו במהירות, הניתנת לשליטת הגולש, של עד 45 קמ”ש, בסלאלום שעובר בירידות, עליות ופיתולים. הילדות צרחו מהנאה וגם אנחנו, בעיקר כשגילינו שהגדולה מצליחה לשלוט במהירות המזחלת.
בכל מזחלת יש שני מקומות בלבד, כך שמשפחה טיפוסית עם מספר אי זוגי של שלושה ילדים תיאלץ למצוא פתרונות מתמטיים, כגון להשאיר ילד אחד לסיבוב הבא או להותירו במזחלת עם אדם זר. אנחנו בחרנו באופציה של לשים שתי ילדות ביחד, בתקווה שאחת מהן תבין איך לשלוט במתקן.
חבל רק שבשביל החוויה המדהימה של המתקן נאלצנו לעבור חוויה די מורטת עצבים, בעיקר עבור בת ה –3, ולעמוד בתור שנמשך שעה שלמה, נוסח דיסנילנד, רק שבמקום אמריקאים מנומסים קיבלנו קבוצות רעשניות מכל המינים והסוגים. מזל שאנו עמדנו אחרי קבוצה של בנות, מסמינר דתי, שריחמו עלינו ונתנו לנו בסוף לעבור אותן. יש אלוהים.
“סקיי ריידר”
לאחר מכן עלינו על מתקן ה – Sky rider, רכבל מהיר ואקסטרימי במיוחד, המיועד לגיל 6 ומעלה. זוהי אטרקציה חדשה בחרמון המתהדרת בהיותה: “ייחודית וראשונה מסוגה בישראל”. לא בדקנו זאת לעומק אבל נהנינו גם כאן מכל רגע והתור ממש לא היה נורא כמו במזחלות האקסטרים, מה שבאופן מיידי הפך את החוויה למהנה במיוחד.
מזחלות השלג המסורתיות
הבנות התעקשו לעשות גם את מזחלות השלג המסורתיות – אלו שכולנו מכירים עוד מאז שהיינו ילדים כפלסטיק חביב לישבן. לצורך העניין, הדחקנו שמדובר בסוג של קוביית לגו גדולה, שאף מבוגר נורמאלי לא בנוי להיכנס לתוכה, וגלשנו יחד עם הבנות מספר פעמים.
בשלב הזה, גילינו שלמרות מזג האוויר הנעים, שלא הצדיק את כמות המעילים, הדובונים והפליזים עימם הגענו, את כפות הרגליים של אוצרותינו הפקרנו בנעליים שאינן חסינות מים. טעות שעלתה לנו ביבבות מרות של שתיים מתוך שלוש הבנות.
(הערה חשובה לעצמי – בפעם הבאה נא להצטייד בנעליים חסינות מים. אופציה יעילה נוספת (גם אם מטופשת במיוחד) היא לשים ניילון בתוך הנעל ועל גבי הגרב, כדי לחסום את השלג. לא מומלץ לבעלי רגישות לסטייל.
הרכבל
השארנו לבסוף את הדובדבן שבקצפת – הרכבל. מתקן זה פועל לאורך כל השנה ומספק נוף מרהיב ועלייה עד לגובה ההר. זהו לא מתקן אקסטרים אך בעינינו היה הטוב מכולם. מזג האוויר הבהיר והראות הטובה שיחקו לטובתנו. הנוף היה עוצר נשימה ומרהיב לא פחות בעינינו מנופים באירופה.
כאשר הגענו לפסגה, היה עלינו לרדת מהמתקן בזריזות ולצורך כך המתינו אנשי צוות שסייעו לנו ולילדים. הסתובבנו מוקסמים מכל רגע מהגובה ומעוצמת מראהו של ההר שנגלה לעינינו בפסגה. התיישבנו בקפיטריה ממנה ניתן להתבונן בנוף הפנוראמי המושלם של הרים מושלגים, שמיים בהירים וקו אופק אינסופי. קפה ולא צריך יותר כלום. רגעי אושר טהורים.
החרמון בעונות אחרות של השנה
אתר החרמון מזוהה בציבור הרחב בעיקר עם שלג בלבד ועם אטרקציות מעטות. הפעם למדנו שזה לא כך. גילינו באתר אטרקציות רבות ומגוונות שחלקן חדשות ומיועדות גם לילדים.
חלק מהאטרקציות אכן מבוססות שלג ומיועדות לחורף בלבד (כגון מזחלות שלג ואבובי שלג), אך אטרקציות רבות פעילות למעשה כל השנה. בהן מצאנו גם את הרכבל למבקרים, מזחלות אקסטרים ומתקן Sky Rider החדש. עוד התברר לי כי קיימות אטרקציות וטיולים המוצעים רק בקיץ (אבובי קיץ, קרטינג וסיורים מודרכים ומסלולי הליכה שונים). לכן ועל אף יופיו של ההר בשלג (שלא ניתן לרגע להמעיט בו), אין לי ספק שאשוב לבקרו גם ואולי בעיקר, גם בעונות אחרות. אז לא נוכל לעשות סקי (איננו יודעים ממילא), אך נהנה מפעילויות ואטרקציות, מבלי לעמוד בתורים ממושכים והפעם כשההר באמת בידינו.
חזרנו מלאי חוויות ומצפים כבר לפעם הבאה – עוד לפני החורף הבא.
ומה אומרת בתנו אלמה
אלמה (בת 11): “מאוד נהניתי מהאווירה של השלג והמתקנים המגניבים שהיו: רכבל, רכבת ועוד….. בנוסף, הייתה אפשרות להכין איש שלג בעזרת השלג הקר שהיה בחרמון. מאוד נהניתי ממזג האוויר השמשי שהיה כשאני ומשפחתי עלינו לרכבל, והיה כיף לראות את הנוף שהיה: הרים גבוהים של שלג והרבה עצים שהשתרעו באופק.
על הפסגה, בסופו של הרכבל היה מזנון שבו היה אפשר לאכול, גם היה אפשר לראות את הנוף המדהים. היינו בחרמון ביום חול ולמרות זאת היו המוני אנשים. הר השלג לא היה מכוסה רק בשלג הוא היה גם מכוסה בהמוני אנשים, ביניהם קבוצות של תיירים, סטודנטים ועוד…. אני חושבת שבגלל המוני האנשים הצוות האחראי לתחנות לא תמיד תפקד מספיק טוב. אבל ממש נהנינו.”
**
סקי ואטרקציות בחרמון: טיפים חשובים, מה יש וכמה זה עולה?
אתר החרמון הינו אתר נופש פעיל בכל ימות השנה. זהו אתר הסקי והשלג היחיד במדינת ישראל שמהווה אטרקציית חורף מובילה, המושכת אליה מאות אלפי מבקרים מידי שנה. האתר משתרע על שטח של כ- 2,432 דונם, בגובה 1,600 – 2,040 מטר מעל פני הים.
באתר פועלים כ-5 רכבלים, מתוכם 2 שמשרתים את ציבור המבקרים והשאר לטובת הגולשים, 4 טי ברים ומסוע בבית הספר לסקי. בנוסף באתר מתקן חדש שהוקם בקיץ, הסקיי ריידר, מתקן בגובה 15 מ’, כסאות זוגיים, על ציר מעגלי, בחורף זו עוד חוויה מהגובה (30 ₪) .
סקי ישראלי : חשוב לציין כי עומק השלג הנדרש לפתיחת עונת הגלישה הוא 50 ס”מ במפלס התחתון, בחורף הזה אנו עומדים על גובה שנע בין 1.3 ל-1.5 מ’ בתחתון. באתר ישנם 11 מסלולי גלישה בדרגות שונות, שאורכם הכללי כ-40 ק”מ. ניתן כמובן לרכוש סקי פס (250 ₪) ולהשכיר ציוד סקי באתר (150 ₪).
בי”ס לסקי ישראלי : בית הספר לסקי בחרמון מתגאה בנבחרת של כ- 25 מדריכי סקי וסנובורד, כולם בעלי ניסיון והסמכה. השיעורים ניתנים לפי רמת הגלישה של התלמיד. ניתן לקבל שיעור סקי וסנובורד בכל הרמות- מתחילים ומתקדמים. קיימת אפשרות לקבל מדריך לפי שפתו של התלמיד: בעברית כמובן, אנגלית, צרפתית וערבית. ניתן לקחת שיעור סקי פרטי או קבוצתי (עד 10 משתתפים) ניתן גם להזמין מדריך סקי פרטי ליום מלא (בהזמנה מראש). ניתן לשלוח מייל info@skihermon.co.il
שיעורי סקי: שיעור סקי/סנובורד אישי (1 על 1) 60 דקות 250 ₪. שיעור סקי/סנובורד פרטי,60 דקות, עד 3 משתתפים בשיעור, מחיר לאדם 200 ₪. שיעור סקי/סנובורד קבוצתי 90 דקות, עד 10 משתתפים, מחיר לאדם 110 ₪. אין אפשרות להזמין מראש הדרכות (למעט הדרכה פרטית ליום מלא), הרישום מתבצע בביה”ס לסקי בחרמון.
בילוי משפחתי בשלג : הילדים ייהנו במיוחד ממשחק בשלג, בניית בובות שלג, גלישה במזחלות פלסטיק (30 ₪), ובמגלשות האקסטרים (בליווי מבוגר, 30 ₪), מומלץ לעלות ברכבל המבקרים (38 ₪ ילד / 43 ₪ מבוגר) למפלס העליון ולהסתנוור מהשלג הבוהק, גם במפלס העליון בור מזחלות שלג וקפיטריה.
המלצה: חשוב להצטייד בהרבה בגדי החלפה, מגפי גומי לילדים, לבוש חם (נגד מים), כובעים, צעיף, כפפות, קרם הגנה, מצלמה לתיעוד הבילוי המשותף. אם פספסתם אז בחנות המזכרות ששמה “מה שכחנו” באתר ניתן לרכוש: כובעים, צעיפים, כפפות, משקפי שמש, חם צוואר ועוד… מזנוני האתר מציעים ארוחות במחירים משתלמים: ארוחת המבורגר, שניצל, נקניקיה, ציפס ושתיה תעלה בין 35-50 ₪.
למי מתאים: לכל המשפחה.
שעות פעילות: 08:00- 16:00 (כניסת רכבים עד 15:00)
מחיר כניסה לאתר: מבוגר 39 ₪ / ילד 34 ₪.
איך מגיעים: כביש 90, עוברים את קרית שמונה, בקניון נחמיה – צומת המצודות – ימינה לכביש 99, עוברים את הבניאס ופונים שמאלה לכביש 988 לכיוון נווה אטיב, עד מג’דל שמס בכניסה לכפר פונים שמאלה לכביש 98 – כביש הגישה לאתר.
לפרטים: 1599-550-560 http://www.skihermon.co.il/
** מסלולי הגלישה והמתקנים נפתחים מידי יום בהתאם לקצב פינוי השלגים ולתנאי מזג האוויר באתר.
• שירה טמיר היא עורכת דין ומגשרת.
התארחנו, טעמנו, התרשמנו והנה הביקורות שלנו:
איפה לאכול בדרך לחרמון? הנה 7 מסעדות מדליקות, ועוד אחת שכדאי להיזהר ממנה…
7 מלונות וצימרים מדליקים בדרך לחרמון ובגליל