נוף שמרחיב את הנפש, פינה מעולם אחר בקצה הדרומי של העיר
הערה: הכתבה נפתחה לפני עידן הקורונה.
עשו לעצמכם טובה. קחו יום חופש, קחו את הילדים (ואם אין, אפשר גם בלי) ולכו לגן החיות התנכ”י בירושלים. ללא ספק – הטוב שבגני החיות בישראל ואחד הטובים שבהם היינו בעולם כולו. אנחנו לקחנו את עצמנו לשם ביום שישי חורפי עם שמיים כחולים שבהם משייטים עננים לבנים ומצאנו את עצמנו באירופה.
גן החיות היה, שלא כרגיל, כמעט ריק ממבקרים. כנראה בגלל שהחזאים הבטיחו גשם, ואנחנו חשנו ברי מזל… לאחר שהחנינו את המכונית במגרש החנייה הידידותי, הקרוב לשער הכניסה לגן, מצאנו את עצמנו נכנסים לתוך ספר ילדים מצויד שנושאו: גן החיות. הגן עצמו שוכן בעמק מיוער בדרום מערבה של ירושלים.
על ראשי ההרים המקיפים אותו צצו, כפטריות אחר הגשם, בנייני מגורים לבנים הרחוקים דיים מהגן. ריחות החיות קידמו אותנו כבר בכניסה, ויחד אתם – צלילי להקה סקוטית בת שני נגנים, שהתמקמו ברחבת הכניסה מתחת לעצי הענק והנעימו לנו ולחיות בצלילי חמת חלילים ובכלי נגינה אקזוטיים נוספים.
עמדנו רגע והבטנו, עיתותנו בידינו, אל מה שנראה היה כהבטחה גדולה, והתברר מאוחר יותר כהבטחה שגם קוימה. לא מיהרנו. בידינו היתה מפה ואנחנו ידענו שנעבור בסבלנות את כל המסלול, אם רק יהיה לילדים כוח.
מפגש המבקרים עם הפילה: מאכילים בבננות ונוגעים בחדק בחוסר אמון נרגש
את מה שראו עינינו אהבנו מהרגע הראשון. היה בגן הזה שיק של גני חיות אירופאיים ותיקים. המיקום המדהים, האגם הזורם במרכז העמק, האיים, העצים, המרחבים והעובדה שלמרות המרחבים – הכל נגיש, קרוב וידידותי.
הגן משתרע על שטח של 250 דונם לערך, אבל היותו מוקף הרים הופכת אותו לחצר הרפתקאות אחת גדולה. במפת הגן שאותה קיבלנו עם הכרטיסים קראנו בדיוק את מה שראו עינינו: יש בגן מערכת של בריכות, אגם גדול ומפלים המקושרים ביניהם. משטחי דשא נרחבים ושפע של פינות חמד מוצלות מקיפים את מקורות המים. האגם מלאכותי ומימיו מטוהרים וממוחזרים. הגן בנוי בשני מפלסים לאורכם נמצאות תצוגות בעלי-החיים, ומסלול התנועה בו מעגלי. בין שני המפלסים מקשרים שבילים ובהם נמצאות תצוגות נוספות.
יש בגן כמעט את כל החיות שתעלו בדעתכם, וכמובן לא רק חיות המוזכרות בתנ”ך. אבל רוב הכלובים מפתיעים בתכנונם הידידותי – הן לחיות שבתוכן והן למבקרים. בדרך כלל הקרבה לבעל החיים שבכלוב גדולה ומפתיעה. הפינגווינים שוחים בתוך בריכה הנשקפת מעבר לקיר זכוכית שלידו עומד אתה, המבקר. הפינגווין חולף בצלילה במרחק סנטימטרים מגופך. בכלוב העופות הדורסים הענק, יש לנשר, לעיט ולדורסים האחרים מרחב מעוף לא מבוטל. אתה, המבקר, יכול להיכנס פנימה אל תוך חצר צפייה פנימית ולמצוא את עצמך באותו הצד שבו נמצאים עופות הענק. ירצו – ינקרו את קודקודך…
השימוש בקירות זכוכית לכלובים מצליח להפוך את חווית הצפייה בחיות למרתקת. הנה, מעבר לחלון הזכוכית, ממש בצמוד, פולה השימפנזה את הכינים מראשו, פיו ו… עכוזו של בן זוגה. ואתה, המבקר, מוצא את עצמך מציץ מקרוב ברגע אינטימי שכזה. פויה שכמוך! ופתאום הפתעה – בכלוב הנמרים נעמד הנמר ליד חלון הזכוכית והצמיד את אפו אל השמשה. האם יהיה לך, המבקר, אומץ להצמיד את אפך אל צדה השני, או הפחד הקמאי מחית הטרף הזו ימנע ממך את האפשרות לחוש קירבה פיזית מדהימה אל טורף אגדי?!
פגישה בארבע עיניים של רומי אבירם עם פסים וחברבורות. ומה חושב הנמר?
ואף כי האריות הסתתרו לנו במרחבי כלובם, הפנדה הג’ינג’ית טיפסה על עץ והראתה לנו את גבה והדובים החלו את שנת החורף – עדיין זכינו לגעת בחדק הפילה הענקית, שבאה לאכול מידינו את הבננות שאותן חילקו פקחי הגן למבקרים. הרגע הזה שבו פילה ענקית נעמדת מצדה האחד של גדר שגובהה פחות מגובה אדם, ותוחבת חדק שעיר ורירי אל בין זרועותיהם ופניהם הלוהטים מבלבול של הילדים הנרגשים, הוא רגע שאותו הם לא ישכחו לעד.
גשר עץ ארוך נושא אותך, המבקר, מעל לכלובי היעלים, האיילות, ההיפופוטם, הקרנף והג’ירפות במסלול שסופו באזור הג’ירפות, שאותן אתה זוכה לראות מגבוה! תיבת נוח עשוית עץ מצפה לך בקצה המסלול. זוהי התיבה ששם צילם “סבא טוביה” את שירו של נוח מתוך הקלטת התנכ”ית שלו. במקום מוקרן סרטון ויש עמדות מחשב וחנות מזכרות.
מבחינה קולינרית יש בגן שתי רמות הסעדה – חנות עממית לסנדוויצ’ים, פיצות וצי’פס ובית קפה אלגנטי יותר. עובדי הפארק מזכירים, ברובם, את פקחי החברה להגנת הטבע, או רשות הטבע והגנים. הם צעירים, נראים טוב ומגלים איכפתיות. יש פעילויות חינוכיות יזומות, הקשורות בשימור חיות הבר ובאקולוגיה. הנהלת הגן אף מתגאה בפרויקטים של שמירה וטיפוח זנים נכחדים, ומעודדת את המבקרים ליטול בהם חלק.
נדנדות, מגלשות ומתקני משחק, “ממש כמו של הקופים” מחכים לפעוטות ולילדים בפינת המשחקים הנמצאת בסמוך לאגם במרכז הפארק. ההליכה בתוך הפארק נעימה. השבילים נאים ונוחים, הנוף נשקף מכל פינה והוא נפתח אל הרי יהודה. אולם המרחקים אינם קטנים, ולשם כך ישנה רכבת הפאר. זו חולפת כל הזמן במסלול סיבובי ונעצרת בתחנות קבועות. אפשר לעלות, לעשות כברת דרך בנסיעה, או אפילו סיבוב שלם סביב הפאר. הרכיבה חינם.
הסתובבנו, ראינו, חווינו, ישבנו בחוץ לאכול ומולנו הלהקה מנגנת מוסיקה חיה כבקשתנו. ואף כי רצינו להישאר יותר, חשנו שמספיק. עייפנו. צריך להשאיר מעט לפעם הבאה. וזו תבוא. אבל לא בחו”ל המועד, לא בחגים ובשבתות אלא רק בימים קסומים כמו היום שבו ביקרנו. הגן התנכי הוא, שלא במקרה, אחת האטרקציות הפופולאריות ביותר בישראל. ביקור במקום כשהגן מלא יכול להפוך מחוויה – לטראומה.
איך מגיעים: מגיעים לירושלים מתל אביב ופונים ימינה לציר הרצל ליד גשר המיתרים. פונים שמאלה, אל אוטוסטראדת בגין ברמזור השני ונוסעים דרומה על הכביש המהיר עד שהוא מסתיים. פונים ימינה ברמזור ושמאלה לפני קניון מלחה. אחרי הקניון שוב ימינה, וממש ליד תחנת הרכבת לתל אביב מסתתר לו הגן.
גן החיות התנכ”י – ת”ד 898, ירושלים ‘ טלפון: 02.6750111 פקס: 02.6430122
שעות פתיחת הגן: ימים א’-ה’ 9:00 – 17:00 יום ו’ וערבי חג – 9:00 – 16:30 יום שבת וחג 10:00 – 17:00 הכניסה לגן החיות כשעה לפני סגירת הגן. מחירי הכניסה לגן-החיות לילד (מגיל 3-18) – 35 ש”ח למבוגר (מעל גיל 18) – 45 ש”ח חייל, פנסיונר, נכה, נכה צה”ל (עם הצגת תעודה) – 35 ש”ח
תגובה אחת
הלוואי והיו פותחים עוד מקומות בילוי מיוחדים כאלה בימי שבת בעיר הזאת. וגם חשוב לציין שהלהקות מופיעות ברחבה של הכניסה ליד המסעדות בימי שבת ושישי.
בלה ר. (חילונית שמסרבת להגר מהעיר הזאת)