איטו אבירם

מסעדת טוראנה ברמת הגולן – שיבלי ירקח לכם מעדנים

מה ששף בדואי בן 27 הצליח לחולל למסעדת הדרכים הצופה על הכינרת מצדיק את ביקורכם הקרוב במקום

הקטן גודל גופן הגדל גודל גופן גודל גופן הדפס עמוד הזה

מאת: איטו אבירם

טוראנה בפנים

קפיצה קטנה מחופי הכינרת, רק אוכלים וחוזרים…

גילינו את מסעדת טוראנה על אם הדרך 789, המטפסת מצומת כורסי שעל שפת הכינרת אל בני יהודה שבמעלה רמת הגולן. יושבת על צלע ההר, היא גם מספיק גבוהה כדי שהבריזה תגיע למי שמעדיפים לשבת בגינת המסעדה, ומספיק קרובה כדי שתוכלו לזנוח את חוף הכינרת לעת קלה ולקפוץ בשביל לאכול – ומיד לחזור להשתכשך בכינרת.

כך צריכה להיראות מסעדת דרכים, חשבתי. צופה אל הנוף, מציעה גינה רחבה, בכניסה חורשת עצים שם יכולה המכונית החונה להתקרר מחום השמש והעיקר – תחושה שאתה מגיע למקום אמיתי שבו גם תקבל אוכל אמיתי המשתמש בחומרים אמיתיים. המבנה עצמו מעניין. הוא מציע שתי קומות, שחזיתן המערבית חלונות זכוכית ענקיים. אל המסעדה צריך לרדת בכמה מדרגות. שולחנות העץ פשוטים. התפריט עוד יותר, ואף עלול להטעות אתכם לחשוב שמדובר במקום סתמי המציע מבחר גדול מדי ובינוני מדי, ולא כך הוא.

TURANA OUT

מבט אל הגינה רחבת הידיים

הריחות העולים מהמטבח מתקנים את הרושם שעושה התפריט, ולכך בוודאי עוזר מפגש עם השף והבעלים – בחור רזה, גבוה, שעיניו הבהירות בוערות והוא עונה לשם שיבלי. כן, הישוב הבדואי למרגלות התבור. רק בן 27, שיבלי זוכר איך אבא שלו, איש מג"ב, תפס אותו, כשהיה נער, והראה לו את הדרך החוצה מהבית: "די לאכול על חשבוננו. אתה צריך לצאת לעולם וללמוד להתפרנס לבד!" זאת היתה ההתחלה של קריירת הבישול של שיבלי גבה הקומה ויפה העיניים. הוא התחיל כשוטף כלים במסעדה שב"אוהלו", אחר כך ביקש מהבוס להתחיל לבשל, ואמר שהוא מוכן לעבוד בחינם במשך חצי שנה.

עשר שנים אחרי, אני יושב במסעדתו של שבלי, טועם מהמטעמים שהכין ובוהה בנוף הפסטורלי הנשקף דרך חלונות הזכוכית הענקיים. בעשר השנים שחלפו הספיק הצעיר הבדואי להיות שף וסו-שף של מסעדות נחשבות בצפון ובדרום, כולל במסעדת הרויאל ביץ' באילת. לפני כמה חודשים החליט שהוא בשל להיות האדונים של עצמו. לקח חסכונות, לקח סיכונים ועכשיו הוא מריץ את "טוראנה", שפירושה בבדואית – שער המזל. אמנם, במבנה הזה ממש היו, לפני טוראנה, כמה מסעדות אחרות שלא ממש הצליחו, אבל שיבלי מאמין במזל שלו, ועוד יותר – בידי הזהב שלו.

את התפריט הבלתי שגרתי תכנן שיבלי ביחד עם מיקי פרנץ, שפית מנוסה בעלת ידע קולינארי רחב וניסיון עשיר כשפית במסעדות מובילות בתל אביב ובצפון. אנחנו בחרנו להתחיל עם טרין מוצרלה מעולה, ואף טעמנו מגבינת צאן מצופה ביוגורט נענע ובקרפצ'ו גבינות מקורי. היתה זו תרומתו המיוחדת של השף הבדואי לחג הגבינות הישראלי שנמצאנו בעיצומו בעת ביקורנו במקום.

TURANA SHIBLI

שף בן 27. שיבלי

תבשיל הבקר שהוגש על מצע פירה, כלל נתחים ממיטב הפרות הרועות על האחו ממול והיה נימוח בפה. את סטיק הסינטה התעקש בני הקטן לבקש מדיום/רייר, ואף התעלם מהמבט השואל של המלצרית. ואכן, כשהגיע הסטייק הוא לא רק התקשה לאכול אותו, אלא אף לחתוך אותו. שיבלי התערב, הגיע לשולחן והציע להחזיר את הסטיק למטבח לעוד מספר דקות .כשהסטיק חזר הוא כבר היה צלוי כפי שצריך. אלא שבשלב הזה היה בני עסוק בחיסול נתחי הבקר מהתבשיל שלי, מה שאפשר לי ליהנות מהסטייק. ובכל זאת – עדיין היתה עבודת חיתוך והפרדה רבה.

בין מנות התפריט מצאנו גם נתחי אנטריקוט וסינטה מיושנים, אשר מקורם גם כן בעדרי הבקר הרועה חופשי במדרונות רמת הגולן, מדליוני כבד מוקפצים במרסאלה, פרגית בטריאקי, פטה כבד עם ריבת שרי, סטייק סלמון עם חמאת מרווה, סלט תפוחי עץ מהתפוחים הגדלים במטעי בוקעתה ומסעדה עם גבינת רוקפור ומנות נוספות בשילובים מקומיים מעוררי תיאבון. לקינוח הוגשה לנו מנת כנאפה שהיתה בין הטובות שאכלתי מעודי, ואני מבקר קבוע של כל חנויות המתוקים בכפרי הערבים בישראל.

במסעדה 60 מקומות ישיבה ותפריט ילדים עשיר. (זאת, אם ילדיכם אינם מתיימרים להיות בעלי טעם קולינארי כילדינו). מנות ראשונות – 12 – 36 ₪, עיקריות – רובן בין 42 – 58 ₪. פילה ואנטריקוט – 120 ₪.

כתובת: צומת כורסי

טלפון 1: 04-6827763

טלפון נוסף: 04-6822166

email: toranaa@gmail.com

שעות פעילות: ימים א,ג,ד,ה: 18:00 עד הסועד האחרון. שישי – שבת: 13:00- עד הסועד האחרון.

בימי ב' המסעדה סגורה. בקיץ המסעדה פתוחה כבר בשעות הצהרים.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *